Hvor almindelige er falske testresultater?
Offentliggjort 2024-01-10 16:53 af NordictestRisikoen for at modtage et falsk testresultat er ret lav, så længe du tester korrekt og ikke for tidligt. Det er dog vigtigt at forstå, at hjemmetests kan variere betydeligt med hensyn til pålidelighed.
Når du tager en halsbetændelsestest fra os, er den 99% pålidelig, mens en herpestest kan have en pålidelighed på 98%. Vi sørger altid for at angive pålideligheden for hver test, så du ved det på forhånd.
Samtidig er det vigtigt at forstå din rolle i at opnå et testresultat, du kan stole på. Hvis du ønsker at teste for en seksuelt overført sygdom som klamydia, bør du forstå, at det vil tage mindst 7 dage efter infektionen, før klamydiabakterien kan påvises.
Du kan vælge en klamydiatestpakke, der inkluderer flere tests, så du kan genteste, hvis du indser, at den første test blev udført for tidligt. Vores klamydiatests, ligesom vores herpestest, har en pålidelighed på mindst 98%. Risikoen for at modtage et falsk testresultat er derfor meget lav.
Nogle vigtige faktorer at overveje
En afgørende faktor, der påvirker testresultatet, er, hvor godt du udfører testen. Når det drejer sig om tests for klamydia og gonorré, hvor du skal indsamle vaginalt testmateriale eller teste med urin, er der altid spørgsmålet om, hvorvidt du gør det korrekt.
Det er ikke som når du har blod i afføringen og sender en test til et laboratorium, der kan kontakte dig, hvis noget ser ud til at være uklart. Når du selv skal indsamle testmaterialet, er det afgørende, at du forstår, hvordan det gøres korrekt.
Der er læger, der hævder, at fejlhåndtering af hjemmetests godt kan føre til falsk positive testresultater, hvilket betyder, at du får en positiv besked, når det ikke er korrekt. Endnu værre er det at få en falsk negativ besked og ikke vide, at du faktisk har brug for behandling og en sund tilgang til intimitet med din partner.
Hjemmetests vs. laboratorietests
Der er forskellige typer hjemmetests. Nogle giver hurtige resultater inden for ti minutter derhjemme, mens andre skal sendes til et laboratorium, som f.eks. vores stofprøver.
Når vi ser på studier, der sammenligner pålideligheden af hjemmetests med laboratorietests, viser det sig, at laboratorietests kan være lidt mere nøjagtige. Det betyder dog ikke, at alle hjemmetests altid er dårligere end laboratorietests.
Dette afhænger af, hvad der testes, og igen, hvordan det udføres. Når du følger vores instruktioner, får du den pålidelighed, vi lover for den specifikke test. Hvis du har symptomer, er det også vigtigt at følge op på en positiv test med en konsultation hos lægen.
Falsk positivt resultat i en hjemmetest
Der er problemer med alle typer falske testresultater, og vi bør være opmærksomme på, at det ikke kun er hjemmetests, der kan give en forkert besked. Hvis du modtager en falsk positiv besked, kan det føre til unødig stress og frygt.
Selvom det positive resultat er korrekt, kan det medføre angst. Derudover kan falske testresultater skabe problemer for forhold. Du skal måske bede en partner om at blive testet eller informere folk, du helst ikke vil tale med. Hvis alt dette sker unødvendigt, er det forståeligt at føle frustration.
Desuden kan nogle sygdomme kræve øjeblikkelig behandling. Et falsk positivt resultat kan derfor betyde, at du begynder en medicinsk behandling, du ikke har brug for. Af denne grund mener vi, at det er afgørende at konsultere en kvalificeret læge, før du starter nogen form for behandling.
Hvis du ikke har symptomer, kan du vælge at genteste eller planlægge en laboratorietest. Men som nævnt, skal du først rådføre dig med en læge. Selvom du ikke har symptomer, er der stadig en risiko for, at du bærer en infektion, og det er afgørende at sikre, at testresultatet er korrekt.
Falsk negativt resultat i en hjemmetest
Et falsk negativt resultat kan føles som en lettelse, hvis du ikke mistænker, at det er forkert. Men hvis du har symptomer og modtager en negativ testbesked, kan det virke mærkeligt. Her er det vigtigt at forstå, at du måske tager den forkerte test.
Forskellige sygdomme kan have lignende symptomer. Det kan være til hjælp for din læge, at du allerede har udelukket en bestemt sygdom med din hjemmetest. Forstå dog samtidig, at hvis du ikke har testet korrekt, er der risiko for, at testresultatet ikke er korrekt.
Et af de største problemer med falske negative testresultater er, at de kan føre til, at du uvidende spreder infektionen videre. Derudover får du ikke den behandling, du måske har brug for, selvom du ikke har symptomer.
Der er sygdomme som f.eks. HIV, der kræver tidlig diagnose for at undgå udvikling af mere alvorlige tilstande. Dette er vigtigt at huske. Hvis du er gravid og mistænker en kønssygdom, er det også vigtigt at vide, at en uopdaget infektion kan overføres til din baby og føre til for tidlig fødsel samt en meget lav fødselsvægt.
Dette er meget vigtige overvejelser, så hvis du udfører en hjemmetest, skal du være opmærksom på risikoen for falske testresultater. Ingen test er 100% pålidelig, men vores kommer tæt på det. Sørg bare for at teste på det rigtige tidspunkt og på den rigtige måde og konsulter altid en læge, hvis du har symptomer eller er usikker på, hvad du skal gøre, når du bærer en infektion uden symptomer.