• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Hvordan ved du, om du er i overgangsalderen?

Offentliggjort 2024-03-24 03:54 af Nordictest
Hvordan ved du, om du er i overgangsalderen?

Når de reproduktive år er ovre, gennemgår kvinder det, vi kalder overgangsalderen. Dette er en biologisk proces, der kan begynde omkring 40-årsalderen og vare i flere år. Selve definitionen af at være kommet i overgangsalderen er at have været uden menstruation i 12 måneder.

Men som mange er velbevidste om, kan symptomer på overgangsalderen forekomme meget tidligere end når menstruationen har udeblevet i 12 måneder i træk. Blandt vores kvindetestere, som du kan tage derhjemme, finder vi overgangsalderstesten, som kan være en god måde at bekræfte de mistanker, du allerede har.

Derudover kan du læse videre i denne artikel, hvor vi skal se nærmere på, hvordan du kan vide, om de symptomer, du oplever, kan betyde, at du er i overgangsalderen.

Nogle klare symptomer på overgangsalderen

Lad os begynde med de symptomer og tegn, der er åbenlyse ledetråde, når du forsøger at finde ud af, om du er i overgangsalderen. Der er nogle meget almindelige reaktioner på den biologiske forandring, der sker, når en kvinde forlader sine reproduktive år.

Tydelige tegn inkluderer:

Uregelmæssig menstruation

Dette er noget, som dem, der holder styr på deres menstruation, straks lægger mærke til. Pludselig udebliver menstruationen en måned for derefter at vende tilbage. Måske er der et længere hul mellem ugen, hvor du bløder, og ugen, hvor du ikke gør, end tidligere. Vær også opmærksom på ændringer som at bløde mere eller mindre.

Hvis du ikke er helt sikker på dette, kan det være tid til at få en app til at begynde at holde bedre styr på din cyklus. Dette kan være til stor hjælp, når du måske konstaterer, at du er i overgangsalderen, og vil se, hvordan du kan støtte kroppen i løbet af måneden med de rigtige tiltag, for eksempel at øge hormoner som østrogen og progesteron.

Hvis du bruger nogen form for hormonel behandling for at undgå graviditet, skal du dog indse, at dette også kan påvirke dig. Rådfør dig med din læge for at se, om du måske bør skifte metode.

Hedeture

Hedeture betyder, at du pludselig føler dig meget varm og begynder at svede eller omvendt. Især svedeture er meget almindelige i overgangsalderen. Selvom temperaturen er normal, oplever du det som om det var en varm sommerdag uden vind.

Du kan svede så meget om natten, at du er nødt til at bruge lagener i sengen. Dette er normalt og et ret sikkert tegn på, at du er i overgangsalderen. Hedeture om natten kan også gøre det svært for dig at sove.


Det skal dog nævnes, at man selvfølgelig kan svede af andre årsager. Det er vigtigt, at du ikke laver din egen Google-diagnose. Konsulter altid din læge for at finde ud af, om der er grund til at mistænke andre sundhedsproblemer, før du konkluderer, at du sveder og fryser, fordi du nu er i overgangsalderen.

Skedeslimhinde atrofi

Det er også almindeligt, at kvinder under overgangsalderen oplever skedeslimhinde atrofi. Dette betyder i praksis, at den naturlige fugtighed i skeden aftager. Følelsen af dette kan være meget ubehagelig. Udover kløe kan det også være svært med et normalt sexliv. Du tænker måske ikke over det, men når du indser, at du undgår at være sammen med din partner, fordi det ikke føles godt, kan det være klogt at være opmærksom på dette symptom.

Der er selvfølgelig ting, der kan gøres ved skedeslimhinde atrofi, men prøv at se på det overordnede billede af, hvad der sker. Hvis du gør indsats for at pleje dine hormoner, kan du jo føle dig bedre helt naturligt.

Søvnproblemer

For dig, der aldrig har haft søvnproblemer, kan søvnløse nætter komme som en chok. Søvnforstyrrelser er meget almindelige under overgangsalderen. Ikke kun fordi du måske sveder om natten. Det kan også være svært at falde i søvn og at falde i søvn igen, når du vågner.

Humørsvingninger

Hvis du ofte hører, at du har et mærkeligt humør, og ikke har hørt det før, måske er det noget, du skal tænke lidt over. Faktum er, at hormonelle svingninger under overgangsalderen kan føre til humørsvingninger, og de kan være kraftige. Du kan gå fra at være glad til at føle ekstrem angst eller irritation.

Nedsat libido

Det er forståeligt, at du har mindre lyst, når du er tør dernede. Her handler det dog mere om den følelse, du har på en naturlig måde. Når du ikke længere længes efter at være sammen med din partner, kan det hænge sammen med hormonelle ændringer i overgangsalderen.

Fysiske ændringer

Din krop kan også ændre sig på en måde, der overrasker dig. Der er flere fysiske ændringer, der kan være forbundet med overgangsalderen, såsom:

  • Vægtøgning
  • Ændring i fedtfordeling
  • Tyndere hår
  • Tør hud
  • Nedsat fylde i brysterne

Hvordan får du diagnosen overgangsalderen?

De symptomer, vi har beskrevet herover, kan altså være tegn på, at du er gået ind i overgangsalderen. Med en test kan du få dette bekræftet. Men diagnose skal du ikke stille selv med hjemmetest og symptomer. Det er vigtigt, at du får hjælp fra en læge, der forstår symptomerne, og som kan udelukke, at det ikke drejer sig om noget andet.

Det skal dog nævnes, at overgangsalderstest ikke altid er nødvendige for at stille en diagnose. En professionel gynækolog bør kunne give dig diagnosen baseret på din alder og de symptomer, du har.


Hvordan kan du håndtere overgangsalderens gener?

En stor fordel ved at teste og bekræfte, at det drejer sig om overgangsalderen, er, at du kan begynde at gøre de rigtige ting for at håndtere de gener, du oplever. Bare det at være opmærksom på, hvor i din cyklus du befinder dig, og hvilket hormon der dominerer, er ikke så dumt.

Så tag dine symptomer alvorligt og gør en indsats for at få bedre balance. Nogle eksempler på, hvad der kan hjælpe, er:

Livsstilsændringer – Du kan begynde at motionere, spise bedre, holde op med at ryge, reducere dit koffeinindtag og mere. Faste-perioder i overensstemmelse med din cyklus kan også være til stor hjælp.

Hormonbehandling – Dette kan fungere for nogle symptomer på overgangsalderen, såsom skedeslimhinde atrofi.

Alternative terapier – Du kan også se nærmere på, hvordan du kan få lindring med terapier som akupunktur, meditation eller kosttilskud.