Sådan får du din partner til at blive testet for kønssygdomme
Offentliggjort 2024-01-08 04:05 af NordictestDu kan have forskellige grunde til at ønske, at din partner bliver testet for en kønssygdom. Måske har du selv fået en positiv test, og nu vil du sikre dig, at din partner finder ud af, om han eller hun er blevet smittet. Men det er ikke altid så nemt at bestille en klamydiatest og give den til din partner. Der er nogle udfordringer, som du sikkert er klar over.
Lad os se på, hvorfor det kan være svært at få din partner testet for gonoré, syfilis eller klamydia for at finde ud af, hvordan du bedst kan håndtere dette.
Stigma og følelse af skam
Selvom vi i dag ved meget mere om kønssygdomme, er det stadig et emne, der opleves som svært at tale om. Der er stadig en social stigmatisering forbundet med at have en kønssygdom. Du kan måske endda selv føle, at det er for pinligt at fortælle det, selvom du ved, at du skal gøre det, når det drejer sig om en smitsom sygdom.
Faktisk nævner eksperter sjældent denne type samtaler, når de diskuterer, hvordan man fører vanskelige samtaler. Men det kan virkelig være svært at fortælle en partner, at han eller hun faktisk skal tage en kønssygdomstest.
Nogle ting at overveje:
- Før samtalen på en måde, der føles behagelig for dig. Det kan være gennem WhatsApp eller telefonen. For nogle kan en kort og direkte besked om situationen være den bedste måde at gøre det på.
- Sørg for ikke at tage problemet op, når andre er tæt på og kan høre det. Det kan blive meget pinligt og ubehageligt.
- Vær rolig, hvis du beslutter dig for at fortælle om din test. Hvis du er rolig, er der en god chance for, at din partner ikke bliver foruroliget.
Din partner afviser risikoen
Det er ret almindeligt, at den, der får at vide, at der er risiko for at have fået en kønssygdom, afviser dette, især hvis de ikke har nogen symptomer. Der kan også være frygt for et positivt resultat.
I denne situation kan det være klogt at sige, at det kan blive farligere at undgå testen og ikke vide om smitten. Det kan blive mere problematisk senere, og det er lettere at behandle en kønssygdom i et tidligt stadie. Forklar også, at andre infektioner lettere kan overføres, hvis du har en ubehandlet kønssygdom.
Din partner hævder, at manglende symptomer betyder ingen kønssygdom
Når du beder din partner om at blive testet for en kønssygdom, kan du få svaret, at det ikke er nødvendigt, fordi de ikke har nogen symptomer. Selvom det lyder logisk, skal du minde dem om, at infektionen faktisk kan være asymptomatisk.
Forklar også, at en ubehandlet kønssygdom, selvom der ikke er nogen symptomer, kan blive problematisk senere. Desuden vil du ikke risikere at blive smittet igen efter behandlingen.
Du mistænkes for utroskab eller mistænker utroskab
Dette er en anden udfordring ved at bede en partner om at blive testet for en kønssygdom. Det kan antyde, at nogen har været utro. Enten insinuerer du, at din partner har været utro, eller du antyder mellem linjerne, at du selv har været det.
Dette kan føre til konflikter og måske endda afslutte forholdet. Husk dog på muligheden for at bære smitten uden symptomer. En af jer kan have båret smitten uden at vide det. Derudover kan infektioner som herpes overføres fra mund til kønsorganer, og det behøver ikke nødvendigvis være relateret til utroskab.
Overvej muligvis en herpestest, hvis din partner ikke har symptomer, men husk at minde om latent virus for at undgå denne type konflikter.
Test kan virke vanskelige at gennemføre
Der kan også være praktiske forhindringer, såsom nærhed til en ungdomsklinik eller en sundhedscenter og om man overhovedet har tid til denne type besøg. Det nemmeste er at løse dette med en hjemmetest, som din partner kan bruge på en diskret og bekvem måde.
Når du bestiller en test til dig selv, kan du lige så godt bestille en til din partner. Måske kan I endda teste jer selv sammen. Dette burde ikke være svært, hvis I har en åben samtale om emnet.
Frygt for, at andre får det at vide
At skaffe hjemmetest for kønssygdomme er virkelig smart med tanke på frygten for, at andre får det at vide. Din partner kan måske føle, at det er alt for tydeligt at gå til sundhedscenteret for at blive testet.
Fortæl ham eller hende, at de tests, du bestiller hjem, er helt anonyme. Ingen kan se på emballagen, at det drejer sig om en test for kønssygdomme.
Når religionen bliver en hindring
Det er måske ikke så almindeligt, men religion kan være en hindring. Inden for visse kulturer og trossamfund kan det være vanskeligt endda at nævne seksuelle forhold, der finder sted før ægteskabet. På grund af dette kan en partner føle en stor modstand mod at tale om kønssygdomme og behovet for at blive testet for dem.
I dette tilfælde er det vigtigt at nærme sig emnet på en følsom måde. Måske er der nogen, der kan hjælpe med at tale indirekte om det med din partner, og som du ved, din partner føler sig tryg ved.
Konsekvensen for jeres forhold
Sidst men ikke mindst er det selvfølgelig sådan, at en samtale om mulig smitte kan være negativ for jeres forhold. Dette især hvis det fører til mistanke om utroskab. Hvis du frygter, at din anmodning om, at din partner bliver testet for kønssygdomme, kan føre til afslutningen af forholdet, skal du måske drøfte dette med en terapeut.
Ved at forberede dig på den rette måde og indse vigtigheden af at kunne tale om dette for et forhold, der forbliver stærkt og sundt, har du meget at vinde. Åben kommunikation og respekt er grundpillerne i et godt forhold, så tag denne udfordring som en mulighed for at styrke disse vigtige faktorer for fremtiden.