At håndtere kønssygdomme sammen – En guide til par
Offentliggjort 2024-03-12 09:08 af NordictestAt blive ramt af en kønssygdom i et forhold er ikke altid let. I dag kan infektioner som herpes overføres på flere forskellige måder. Det handler altså ikke kun om seksuelle forhold, og derfor er kønssygdomme ikke det samme som bevis på utroskab.
Faktum er, at en kønssygdom, som en af jer eller begge har, kan bidrage til et stærkere forhold. Sammen kan I tage skridt, der fører til bedre symptomer og måske endda helt forsvinder. Derudover kan I i jeres parforhold give hinanden mental støtte og et sted i verden, hvor det er okay at tale åbent om kønssygdommen.
Lad os se på, hvordan I som par kan håndtere en kønssygdom sammen. Her er nogle af de vigtigste trin at overveje.
Bekræft, at der virkelig er tale om en kønssygdom
I dag er der mange forskellige typer kønssygdomme. Symptomerne kan være ens, og at konstatere, at det drejer sig om herpes, klamydia eller gonoré uden først at teste, er ikke at anbefale. Tag en hjemmetest og søg råd hos en sygeplejerske eller læge, der arbejder med denne type sygdomme.
Det er først, når I er sikre på, hvilken infektion der er tale om, at I kan tage det næste skridt med at forstå, hvad I er ramt af.
Forstå tilstanden for at håndtere den på den rigtige måde
I stedet for at panikere og begynde at skændes om sagen er det nu tid til at forstå tilstanden. Start med at indsamle information om sygdommen. Hvis I begge er ramt, kan I se informationsvideoer sammen og dele andet materiale, der forklarer, hvad infektionen er, og hvordan den kan påvirke jeres liv sammen.
Det er vigtigt at forstå ting som:
- Hvordan og hvornår infektionen kan overføres
- Symptomer
- Behandlingsmuligheder
- Forebyggende foranstaltninger
Sørg for at få information fra troværdige kilder. Måske bør I også booke en telefontid med en læge online, der kan besvare jeres spørgsmål og give mere vejledning.
Aftal en rådgivningssession
Det er muligt at aftale et møde med en læge eller anden sundhedsperson på et sundhedscenter eller online, som nævnt ovenfor. Under en sådan samtale kan I få skræddersyet rådgivning til jeres specifikke situation.
Mange gange er det helt tilstrækkeligt med en hjemmetest for at diagnosticere en infektion. Men nogle gange kan der være behov for flere tests. Dette især hvis kønssygdommen er forbundet med andre sundhedsmæssige problemer, der er vigtige at holde øje med.
Som par vil I også gerne sikre, at I ikke forværrer hinandens helbred. Dette især hvis det kun er en af jer, der bærer infektionen. Så er det vigtigt at håndtere den korrekt for at forhindre, at infektionen overføres til den partner, der ikke har den.
Arbejd med jeres kommunikation
Det er vigtigt at dele følelser og bekymringer, I har omkring kønssygdommen. Det kan være svært i begyndelsen, men hvis I kan diskutere bekymringerne åbent, kan det være en stor hjælp. Disse samtaler kan mindske frygt og skabe empati inden for jeres forhold.
Nogle gange er ekstern hjælp nødvendig. Med samtaleterapi får I værktøjerne til at kommunikere omkring infektionen og hvordan den skal håndteres. Dette kan være særligt vigtigt, hvis det kun er en af jer, der er smittet.
Tal ærligt om seksuel sundhed
Dette er også vigtigt. Som par bliver I nødt til at tale om seksuel sundhed og sikkerhed. Ved at lære mere om, hvordan I kan have et intimt liv og samtidig beskytte jer selv mod hinanden, er det meget vigtigt.
Arbejd sammen om behandlingsplanen
Uanset om I begge har brug for behandling eller kun en af jer, er det en god ide, hvis I kan gøre denne indsats sammen. Når en bestemt type behandling ordineres, er det nyttigt, hvis I begge forstår den og følger instruktionerne. Det kan være så simpelt som at tage medicin som anvist og til tiden.
Det kan også handle om at planlægge regelmæssige møder med sundhedspersonalet og ikke at springe dem over. Her kan I støtte hinanden og sikre, at behandlingen fortsætter. Opfordr hinanden, når det føles tungt, og en af jer føler, at det er for svært med medicinering eller lægebesøg.
Troster og følelsesmæssig støtte
Som par har I selvfølgelig hinanden. Men det er også vigtigt at huske, at det måske bliver for meget for den ene part eller for jer begge. Nogle gange kan der være behov for følelsesmæssig støtte udefra.
Beslut sammen, hvordan I vil håndtere dette. Undgå at inddrage andre udenforstående i jeres situation uden først at have talt om det. Hvis en ven eller familiemedlem skal vide det for at fungere som ekstra støtte, er det noget, I skal blive enige om.
Både følelsesmæssig og praktisk støtte kan være uvurderlig, især under en behandling eller når kønssygdommen opstår. Det kan blive lettere at håndtere presset, når der er nogen udefra, som I kan vende jer til.
Udforsk sundhedsområdet sammen
Som par kan I udforske sundhed sammen. Når I forbedrer immunforsvaret og arbejder med at have et godt humør, vil det påvirke, hvordan I oplever kønssygdommen. Opdag sammen, hvordan I kan få mere motion, spise sundt og også forbedre den mentale sundhed med meditation og andre teknikker.
Sammen kan I skabe et stærkere forhold, hvilket også indebærer bedre sundhed. Måske kan I endda lykkes med at blive så stærke og sunde, at I ikke engang bemærker kønssygdommen længere. Prøv jer frem og find en vej, der passer til jer som par og som individer.