• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Hvornår skal jeg tage en hjemmetest på tom mave?

Offentliggjort 2024-01-22 03:06 af Nordictest
Hvornår skal jeg tage en hjemmetest på tom mave?

Der er flere hjemmetests, hvor faste før prøvetagning er nødvendig. Vigtigheden af ​​fasting afhænger af testtypen. Måske har du erfaring med at tage blodprøver på et sundhedscenter og fået besked om ikke at spise eller drikke noget om morgenen, inden du skal tage prøven. Dette ligner proceduren for hjemmetests, der kræver fasting.

Når det kommer til hjemmetests, er det vigtigt at bemærke, hvornår fasting er påkrævet. Hvis du overser dette krav, er det ikke værd at sende testen til et laboratorium, da det kan give unøjagtige resultater. Hvis testen angiver fasting som krav, er det vigtigt at overholde dette.

Normalt kræver blodprøver, der kræver fasting, en fasteperiode på 8 til 12 timer inden prøvetagning. Du må normalt drikke vand, men intet andet, da det, du spiser og drikker, kan komme ind i blodet og påvirke resultatet af blodprøven.

Eksempler på blodprøver, der kan kræve fasting, inkluderer:

  • Blodsukkertest - Denne test måler blodsukkerniveauet. Den bruges blandt andet, når der er mistanke om diabetes, prædiabetes eller graviditetsdiabetes. Du kan tage en diabetes test derhjemme, og det er vigtigt at planlægge testen korrekt med den anbefalede fasting.

  • Kolesteroltest - Med en kolesteroltest, også kaldet lipidprofil, måler du fedtniveauer i blodet. Det kontrollerer fedtstoffer som kolesterol og triglycerider. Denne test kan vise risikoen for hjertesygdom.

  • Metabolisk paneltest - Det, der kaldes Basal Metabolic Panel test på engelsk, er en gruppe tests, der måler forskellige kemikalier naturligt til stede i dit blod. Denne test kan give information om, hvor godt organer som hjerte, nyrer og lever fungerer.


Hvad menes der med fasting?

Når du skal tage en hjemmetest på tom mave, er det vigtigt at forstå, hvad fasting betyder. Du vil ikke have sundhedspersonale til rådighed for at forklare dette for dig.

Mange mennesker forstår ikke, hvad fasting indebærer. Det kan virke som om det kun handler om at undlade fast føde, men det er ikke tilfældet. Ifølge Läkemedelsverket (det svenske Lægemiddelstyrelse) betragtes man som fastende 2-3 timer efter det sidste måltid, når det kommer til medicin, der skal tages på tom mave. Men for tests kræves det ofte flere timers fasting efter det sidste måltid.

Normalt fungerer det godt at tage en test, der kræver fasting om morgenen. Hvis vi antager, at du stoppede med at spise omkring kl. 20 aftenen før, har der gået 12 timer, når du tester dig selv kl. 8 om morgenen. Dette er normalt tilstrækkeligt.

Drikkevarer, der bryder fasten

Det er ikke kun indtagelse af fast føde, der bryder fasten. Du kan drikke vand, men du bør undgå juice, mælk, kaffe og sodavand, da disse drikkevarer kan påvirke resultatet af din test. Selv en drik som kaffe kan påvirke dine insulinniveauer, selvom du ikke tilsætter sukker eller mælk. Men at drikke vand kan faktisk være gavnligt, da det øger væskemængden i dine årer, hvilket kan lette blodprøvetagningen.

Hvis du ved et uheld spiser noget for tæt på en test, der kræver fasting, er det vigtigt enten at udskyde testen eller konsultere en ekspert om, hvad du skal gøre. Det er muligt, at det, du har spist, ikke påvirker testen, men det er bedst ikke at gætte!


Fasting under indtagelse af medicin

Hvis du tager medicin, som ikke må tages på tom mave, skal du finde ud af, hvordan du håndterer fasting, der kræves for din test. Det kan muligvis være muligt at justere tidspunktet for din medicin, enten tidligere eller senere end din normale tidsplan.

Det er vigtigt ikke at afbryde medicineringen for at tage en hjemmetest uden først at konsultere kvalificeret sundhedspersonale.

Nogle tests kræver også en speciel kost

Det skal også bemærkes, at der er hjemmetests, der udover fasting også kræver en specifik kost før prøvetagning. Vores SIBO-test er et godt eksempel på dette. Når du tager vores SIBO-test derhjemme uden lægebesøg, er det virkelig vigtigt at forstå, hvordan du skal spise og hvad du skal undgå at spise før testen.

Hvis du har gennemgået antibiotikabehandling, skal du vente fire uger efter behandlingen, før du tager testen. Det samme gælder efter koloskopi og bariumklyster samt hvis du har haft diarré. Ugen før testen skal du undlade at bruge afføringsmidler og undgå syrebinderprodukter, der kan indeholde aluminium og magnesiumhydroxid.

To dage før testen skal du undgå probiotika og alkohol, og du får også instruktioner om, hvilke typer fødevarer du kan spise. To dage før testen skal du ikke drikke noget med sukker, sødemidler, mælk eller fløde. Tolv timer før du udfører SIBO-testen skal du kun drikke vand og ingenting andet, ikke engang mundskyllevand eller tandpasta!

Så vi kan se, at nogle tests kræver mere end bare fasting nogle timer før testen. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i, hvad en hjemmetest, som du udfører, kræver. Læs altid instruktionerne grundigt. Det er unødvendigt at sende en test til laboratoriet og derefter vente på resultater, der ikke er korrekte, fordi du ikke fastede og spiste mad, som du ikke skulle have spist dagen før testen blev udført.