• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Skal jeg isolere mig, hvis jeg får en positiv test?

Offentliggjort 2023-12-18 00:31 af Nordictest
Skal jeg isolere mig, hvis jeg får en positiv test?

Et positivt testresultat kan meget vel kræve, at du isolerer dig, men først skal du søge lægehjælp for at bekræfte, om det er en anmeldelsespligtig sygdom, og om du ikke bør være omkring andre mennesker. Lad os afklare, hvilke sygdomme der betragtes som anmeldelsespligtige, så du ved, hvornår du skal kontakte sundhedsvæsenet for at finde ud af, hvordan du skal håndtere dit testresultat.

Nogle almindelige smitsomme sygdomme inkluderer:

  • Klamydia
  • Salmonella
  • Gonorré
  • Syfilis
  • HIV
  • Hepatitis (A, B og C)
  • Tuberkulose

Hvis du mistænker nogen af ​​disse sygdomme, kræver svensk lov, at du bliver testet, medmindre en læge vurderer, at dine symptomer ikke indikerer den anmeldelsespligtige sygdom.

Så det er ikke sådan, at du er forpligtet til at teste for sygdommen blot fordi du tror, du har symptomer på salmonella. Men hvis du har en telefonkonsultation med en læge og får rådgivning om at tage en klamydiatest eller en test for gonorré, skal du gøre det.


Skal du isolere dig eller ej?

Om du skal isolere dig efter en positiv test afhænger af, hvordan du modtager instruktioner fra en infektionsmedicinsk læge. Når du får et positivt resultat fra en hjemmetest, skal du kontakte sundhedsvæsenet.

Hvis det drejer sig om en anmeldelsespligtig sygdom, kan du blive tvunget til isolation, hvis du nægter behandling eller ikke følger de instruktioner, som infektionsmedicinsk læge har givet dig. Faktisk kan ignorering af isolation eller andre vigtige instruktioner, der er beregnet til at stoppe spredningen af sygdommen, have juridiske konsekvenser.

Hvis en person tester positiv for HIV eller syfilis og efterfølgende smitter en anden med denne viden, kan det føre til anklager og domme for overfald.

I løbet af COVID-19-pandemien blev alle bekendt med begrebet isolation

I løbet af COVID-19-pandemien, der hærgede verden i 2020, blev isolation et velkendt begreb. Tidligere handlede isolation efter en positiv test primært om anmeldelsespligtige sygdomme og individer, der ikke tog forholdsregler for at forhindre spredning af infektionen. Imidlertid førte pandemien til nye retningslinjer for symptomer, der også kendetegner sygdomme som streptokokinfektion, der ikke er anmeldelsespligtige.

Siden da, hvis du begynder at opleve ondt i halsen og forkølelsessymptomer, kan du mistænkes for at bære coronavirus og bør derfor blive hjemme for at undgå at smitte andre.

I januar 2022 blev der foretaget ændringer vedrørende positive COVID-19-tests. Siden da er der fem dages hjemmeisolering i kraft fra den dag, personen, der har fået positivt resultat, udviklede symptomer. Undtagelsen fra denne regel gælder for personer, der har fået tre COVID-19-vaccinationer, og dem, der har haft COVID-19 inden for de sidste tre måneder.

Mennesker i nøglepositioner for samfundsvigtige funktioner behøver ikke at isolere sig, så længe der implementeres risikoreducerende foranstaltninger.

Dette er vigtig information for dem, der mistænker sygdomme, der ligner COVID-19. Hvis du får en negativ test for streptokokinfektion, kan det være nødvendigt at teste for COVID-19, især hvis du ikke har fået tre vaccinationer eller ikke har haft sygdommen inden for de sidste tre måneder.


Hjemmetestene blev rost under pandemien

En positiv udvikling under pandemien, når det gælder alle former for smittefare og bestræbelser på at mindske dem gennem isolation og korrekt behandling, er den øgede opmærksomhed, der er blevet givet hjemmetests, takket være COVID-19-pandemien.

Under epidemien indså myndighederne, at hjemmetests var en effektiv måde at handle hurtigt på og undgå kontakt gennem isolation. Hjemmetests fungerer som en bremse på spredningen af infektion og kan også reducere belastningen på sundhedsvæsenet. Det samme kan siges om tests for anmeldelsespligtige sygdomme, som du kan tage derhjemme.

Isolation eller ej?

Nu behøver du ikke bekymre dig om at begå en forbrydelse, hvis du mistænker infektion og ikke har testet endnu. En hjemmetest er nem at få fat i, og så snart du ved, om du har pådraget dig en anmeldelsespligtig sygdom eller ej, kan du konsultere en infektionsmedicinsk læge over telefonen eller endda via online chat.

Dette er tilstrækkeligt til at afgøre, hvilke skridt der er nødvendige. I de fleste tilfælde vil isolation ikke være nødvendig. For de fleste anmeldelsespligtige sygdomme findes der behandlingsprotokoller og en god forståelse af, hvornår der er risiko for smitteoverførsel, og hvornår der ikke er.

Derudover er du sandsynligvis interesseret i at vide, hvornår du skal undgå tæt kontakt med dine kære for at forhindre smittespredning. Så tvungen isolation er usandsynlig, da du sandsynligvis vil gøre, hvad der er nødvendigt for at holde dig selv sund og undgå at gøre andre syge!