• Hurtig levering
 • Bredt udvalg

Herpes hos børn - Symptomer og behandling

Offentliggjort 2024-04-20 21:00 af Nordictest
Herpes hos børn - Symptomer og behandling

Vi tænker ofte på herpesinfektioner som noget, der kun påvirker voksne. Men også børn kan få herpes, og som forælder kan det være klogt at være opmærksom på dette. Ikke kun for at foretage forebyggende indsatser. Med viden om, at børn kan have herpes, bliver det lettere at sætte den rigtige behandling i gang, når det er nødvendigt.

Er det herpes?

Selvfølgelig er der også mange andre sundhedsproblemer, der kan give symptomer, der ligner herpesinfektion. Børn kan have udslæt omkring munden såvel som på andre dele af kroppen, der ikke er herpes, selvom det involverer blærer og sår. En hurtigtest for herpes kan være en måde at fastslå, hvad der er tale om, eller for at udelukke herpesinfektion.

Grundlæggende er det en virussygdom forårsaget af herpes simplex-virus. Det er versionen HSV-1, der forårsager forkølelsessår, hvilket er mest almindeligt, når det drejer sig om herpes hos børn.

Symptomer kan omfatte:

 • Blærer – Små væskefyldte blærer omkring og i munden kan være herpes. Der kan være en eller flere. Dette kan gå ubemærket hen, hvis barnet ikke klager over smerte i munden. Men hvis du bemærker, at barnet ikke spiser som normalt, kan det være værd at undersøge for at se, om der er blærer.
 • Kløe og prikken – Inden der opstår blærer, kan man opleve kløe eller prikken omkring læberne eller der, hvor udbruddet er ved at ske.
 • Sår – Når blærerne brister, bliver de til sår, som begynder at hele. Hvis barnet piller ved sårskorperne, kan det forstyrre helingen og faktisk også føre til ardannelse omkring læberne.
 • Smerte – Der kan være ømhed eller smerte i området omkring blærer og sår. Især når barnet spiser, drikker eller taler.
 • Hævede læber – Læberne kan hæve på grund af sårene, der bliver betændte. Dette bør du være opmærksom på, og søge læge for korrekt behandling af betændelsen.
 • Feber – Børn med herpes kan også få feber, især ved det første udbrud.
 • Hovedpine og muskelsmerter – Dette er mindre almindeligt, men kan forekomme ved det første udbrud af herpes.
 • Hævede lymfeknuder – Lymfeknuderne omkring halsen og kæben kan hæve som følge af infektionen.
 • irritation – Små børn kan blive irritable og græde mere på grund af ubehaget, de oplever fra blærer og sår.

Det er vigtigt at vide, at forkølelsessår ikke altid er herpes. Undgå at stille diagnosen selv og besøg en børnelæge, der kan fastslå, om der er tale om herpes, før du begynder nogen form for behandling.

Hvordan behandles herpes hos børn?

Der findes ingen kur mod herpes, hvilket kan være lidt hårdt. Barnet vil altså skulle leve med det resten af livet. Derudover er der forskning, der tyder på, at en herpesinfektion fordobler risikoen for demens. Derfor er forebyggende foranstaltninger utroligt vigtige.


Men hvis dit barn har fået herpes, behøver du ikke at bekymre dig. Der er trods alt mange, der har levet lange og sunde liv på trods af herpes.

Nogle mulige behandlinger kan omfatte:

Antivirale lægemidler – Disse kan ordineres for at reducere virusets aktivitet og fremskynde sårlægning. Det er dog vigtigt at starte behandling med denne type medicin så hurtigt som muligt for at opnå effekt.

 • Smertelindring – Hvis blærer og sår gør ondt, kan du bruge smertestillende medicin. Disse kan også være til hjælp, hvis barnet får feber som følge af herpesinfektionen.
 • Creme og salve – Du kan også lindre ubehag fra blærer og sår med creme og salve. Der findes varianter med bedøvelsesmidler, der forhindrer barnet i at klø og kradse, hvilket fremskynder sårlægningen.
 • God hygiejne – Det er selvfølgelig vigtigt at holde det inficerede område rent og tørt for bedre heling. Dette kan også modvirke spredning. Tænk over dette, når du selv rører ved såret, og sørg for, at barnet har sit eget håndklæde og ikke deler glas eller bestik med andre.
 • Drikke og sund kost – Det er også en fordel, hvis barnet spiser og drikker ordentligt. Undgå dehydrering og giv barnet en sund kost, der kan støtte kroppens egne mekanismer til at håndtere infektionen. Dette er særligt vigtigt, hvis det er svært at spise og drikke med blærer og sår, der gør ondt.

Forebyggelse af herpes hos børn

Det bedste er som sagt at forebygge, og her er der mange ting at tænke på. Meget kan du lære barnet, så det selv opfører sig på en sikrere måde i daginstitutionen og skolen. Det første skridt er at lægge grundlaget for gode vaner med hensyn til håndhygiejne.
Derudover kan du lære dit barn ikke at dele mad og drikkevarer med andre. Det samme gælder sugerør og flasker. Hvis du ikke forsømmer dette mellem søskende derhjemme, bliver det en selvfølge for barnet.

Måske kan du tale med lærere og andre forældre om at samarbejde om at reducere risikoen for spredning af infektioner. En informationsaften om sundhed kan være en meget fin initiativ, der kan have gode konsekvenser i løbet af skoleåret.


Undgå direkte kontakt med sår og blærer

Det er også vigtigt at undgå direkte kontakt med blærer og sår. Som forælder kan du glemme dette og måske røre ved et barns sår for derefter at røre ved et andet barn. Som forælder skal du også være omhyggelig med håndhygiejne, og når du er det, vil dine børn følge efter, så det er en god investering i familiens sundhed.

Se helheden og arbejd med familiehelbred

Noget, der ofte glemmes, når vi taler om herpes hos børn og voksne, er, at vi faktisk kan gøre meget for at hjælpe kroppen med at hele sig selv. Når vi har et stærkt immunsystem, falder risikoen for infektioner.

Lær derfor mere om, hvordan du kan styrke dit barns og dit eget immunsystem. Ikke kun i forkølelsessæsonen. Herpes er aktuelt året rundt, så arbejd med god ernæring, glæde og fysisk aktivitet, der lægger grundlaget for en stærk krop, der ikke er lige så sårbar over for infektioner som herpes.