• Hurtig levering
 • Bredt udvalg

Kan man teste for forkølelsessår?

Offentliggjort 2024-01-12 19:32 af Nordictest
Kan man teste for forkølelsessår?

Det korte svar er, at du absolut kan teste, om du har forkølelsessår. Denne form for herpes skyldes herpes simplex-virus type 1, også kaldet HSV-1. Ofte vil læger diagnosticere forkølelsessår alene ved at se på symptomerne. Men hvis du vil være helt sikker, kan du faktisk teste det selv med en hjemmetest for herpes.

Det test, vi tilbyder, har en pålidelighed på 98% og fungerer både for HSV-1 og HSV-2 (læs mere om forskellene nedenfor).

Hvordan kan jeg teste for forkølelsessår?

Som nævnt kan en læge ved at se på dine symptomer, såsom blærer og sår omkring munden, diagnosticere herpes uden en test. Men hvis du ønsker at bekræfte denne diagnose, er der flere forskellige måder at teste på.

Nogle eksempler inkluderer:

 • PCR-test. Denne testmetode kan opdage meget små mængder af virusets DNA i en prøve taget fra et sår omkring eller i din mund.

 • Viruskultur. Det er også muligt at tage en prøve fra et mundsår og derefter dyrke prøven på et laboratorium for at se, om herpesviruset vokser. Denne test er dog ikke lige så effektiv som PCR-testen.

 • Blodprøve. Med en blodprøve kan man opdage antistoffer mod HSV-1. Når disse er til stede i blodet, indikerer det, at personen er blevet eksponeret for viruset. Men det er vigtigt at forstå, at blodprøven ikke vil vise, hvornår infektionen opstod, eller om de symptomer, du har i forbindelse med prøven, skyldes herpes.


Hvordan fungerer en blodprøvetest for herpes?

Den test, vi tilbyder, vil teste både for HSV-1 og HSV-2, og det er nemt at udføre derhjemme. Du får en prøvepanel med prøvebrønde, hvor du skal dryppe 3 dråber blod. Når du har gjort det, skal du bare vente mellem 15 og 30 minutter for at få svar. Bemærk dog, at du ikke bør vente længere end det, da testresultatet kan blive unøjagtigt.

Hvad er forskellen mellem forkølelsessår og kønsherpes?

Det kan virke lidt forvirrende, at du kan teste både for forkølelsessår og kønsherpes med den samme prøve. Er der ikke forskel mellem disse virusinfektioner? Jo, det er der, men vi skal huske, at begge skyldes herpes simplex-virus, der forkortes som HSV.

Forskellen ligger i, hvilken del af kroppen virus påvirker, og hvilken stamme af virus det drejer sig om.

Forkølelsessår (herpes simplex-virus type 1)

Denne form for herpes skyldes HSV-1 og karakteriseres af blærer og sår omkring munden såvel som på læberne. Disse blærer kaldes nogle gange forkølelsessår, da de ofte opstår i forbindelse med en forkølelse.

Smitten sker ved direkte kontakt med en person, der har sårbelagt hud. Dette kan ske gennem spyt eller når man deler genstande, der kommer i direkte kontakt med sår og blærer, såsom læbepomade, glas og bestik.

Kønsherpes (herpes simplex-virus type 2)

Kønsherpes skyldes HSV-2, men det skal bemærkes, at HSV-1 også kan forårsage kønsherpes, f.eks. ved oralsex. Symptomerne inkluderer blærer og sår i kønsområdet såvel som på balderne og indersiden af lårene. Denne type herpes overføres ved seksuel kontakt.

Test dig selv for herpes derhjemme med en simpel hurtigtest fra Nordictest. Vores hjemmetest for herpes giver dig svar allerede efter 10 minutter.

Hvad har de to varianter af herpes til fælles?

De er begge kroniske tilstande. Hvis du bliver smittet, vil virus blive i din krop, hvor det kan forårsage udbrud fra tid til anden. Hvad angår behandlingen, er det svært at behandle både forkølelsessår og kønsherpes.

Der er ingen direkte kur, men læger kan ordinere antivirale lægemidler for at reducere symptomerne og risikoen for at smitte andre. Nyere forskning kan føre til bedre behandling af herpesinfektioner forårsaget af både HSV-1 og HSV-2.

Med en ny fokus på den fysiske mekanisme, der skyder herpesvirusets DNA ind i cellekernen, kan det måske være muligt i fremtiden at bruge molekyler til at blokere viruset og reducere DNA-trykket.


Hvad kan det være, hvis det ikke er forkølelsessår?

Er sår og blærer omkring munden altid herpes? Faktum er, at der er andre sundhedsproblemer, der kan forårsage lignende symptomer, så det er ikke en dårlig idé at teste for at sikre, at det virkelig er HSV.

Eksempler på andre tilstande inkluderer:

 • Aphthous sår (Afte). Disse er små og smertefulde sår, der kan forekomme på indersiden af kinder, læber, under tungen og tandkødet. Årsagen er ukendt, men vi ved, at disse sår ikke skyldes virus og er ikke smitsomme.

 • Impetigo (Børnesår). Dette er en hudinfektion forårsaget af bakterier som streptokokker eller stafylokokker. Infektionen kan manifestere sig som blærer og sår omkring munden og næsen. Impetigo er meget smitsomt.

 • Kontakteksem (Kontakteksem). Eksem og allergiske reaktioner kan manifestere sig som blærer og rødme på læberne og omkring munden. Dette er ikke smitsomt.

 • Hånd-, fod- og mundsygdom (Coxsackievirus). Coxsackievirus kan forårsage sygdom, der manifesterer sig som sår i munden såvel som udslæt på hænder og fødder. Denne virussygdom er ret almindelig blandt små børn.

 • Lichen planus (Lichen planus). Dette er en kronisk betændelse, der kan påvirke hud og slimhinder og forårsage sår og hvide striber.

 • Pemphigus (Pemphigus). Dette er en sjælden autoimmun sygdom, der kan føre til sår i munden.

 • Mangel på vitaminer (Vitaminmangel). Hvis du har mangel på B-vitaminer, jern og zink, kan det føre til sår i munden.

 • Candida (Candida). Candida er en svampeinfektion, der i munden kan forårsage sår og hvide pletter, især hos dem med nedsat immunsystem.

Hvis du tester for forkølelsessår og får et negativt resultat, selvom du har sår og blærer, bør du kontakte en læge for at undersøge, hvad det kan være. Andre sygdomme skal også tages alvorligt og diagnosticeres korrekt, så du kan få den rette behandling.