• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Fra Klinik til Postkasse – Fremtiden for Hjemmetestning

Offentliggjort 2023-11-10 01:43 af Nordictest
Fra Klinik til Postkasse – Fremtiden for Hjemmetestning

Måske udfører du regelmæssigt hjemmetest eller har lige opdaget muligheden. At hurtigt kunne finde ud af, om du har en bestemt infektion, kan føles beroligende. Især når du kan tage testen derhjemme uden, at nogen behøver vide det.

Når vi ser på udviklingen af hjemmetest, kan vi konstatere, at det, der engang betød ventetid på undersøgelse, avanceret test på klinikken og derefter mere ventetid, nu er en hurtig levering til din postkasse med efterfølgende test derhjemme.

Det betyder ikke noget, om du vil vide, om du har halsbetændelse eller bekymrer dig om blod i afføringen. I dag kan du teste dig selv!

Hvordan ser fremtiden ud for hjemmetest?

Udviklingen af test står virkelig ikke stille, og folk kræver endnu mere bekvemmelighed. Hvis en klamydiatest tager 15 minutter i dag, ser vi frem til en test, der tager 1 minut i morgen. En smitsom sygdom som klamydia skal desuden rapporteres, og her kan vi også se muligheder for at gøre det meget lettere i direkte forbindelse med testet.

Hvilken plads vil hjemmetest have i vores liv i de kommende år?

Der tales ofte om nye infektioner som følge af forskellige typer ændringer i vores verden. Et eksempel herpå er den globale opvarmning, der forventes at give anledning til sygdomme, som vi aldrig har set før. Dette vil sandsynligvis øge behovet for at teste sig selv derhjemme.

Ikke kun fordi det føles behageligt at håndtere test for infektioner på denne måde. Under COVID-19-pandemien i 2020 så vi også behovet for at undgå, at folk samledes på klinikker ved sygdom. Dette skal ikke engang nævnes, når det faktisk ikke altid er praktisk at gå til en lægecentral, når du har det virkelig dårligt.


Fordele og ulemper ved anonymitet

Der er en aspekt af hjemmetest, der ikke tales så meget om og som kan få betydning i fremtiden, og det er anonymitetens påvirkning på rapportering. Det er en stor fordel at undgå at dele med andre, at du mistænker, at du er blevet ramt af en kønssygdom, men der er selvfølgelig også ulemper ved, at ingen får at vide det.

Når det drejer sig om sygdomme, hvor samfundet ønsker information for at iværksætte foranstaltninger, der reducerer spredningen, er anonymitet et problem. Folk kan vælge ikke at fortælle andre, at de er smittet, fordi de tænker, at dette ikke er så vigtigt.

Dette kan igen føre til, at mange flere bliver syge, end hvis alle tests blev udført gennem sundhedsvæsenet, som straks kan give instruktioner om korrekt håndtering af infektionen. Men her skal vi tilføje, at det også tidligere har været fuldt muligt at undgå tests trods symptomer.

Pålidelighed og support

Noget imponerende ved moderne hjemmetest for forskellige typer infektioner er, at de kun bliver mere pålidelige. Hvis du ser på testene, vi har her på Nordictest, vil du se, at vi kommer meget tæt på 100% på alt fra halsbetændelsestest til herpestest.

Moderne tests til hjemmebrug er omhyggeligt kalibreret for at give resultater med høj præcision. Hvis du får et negativt resultat, kan du altså være sikker på, at du ikke er blevet smittet. Dette gælder især, når du ikke har nogen symptomer, og det drejer sig om en sygdom, der ikke kan være asymptomatisk.

Nu skal det dog bemærkes, at du ikke kan bruge en hjemmetest som en professionel medicinsk vurdering. Men de kan give en første indikation og være afgørende for at opdage infektionen hurtigt med behandling, der kan påbegyndes uden forsinkelse.

Her har vi endnu en vigtig ting at overveje med henblik på fremtiden, hvor hjemmetests sandsynligvis vil blive mere almindelige. Hvis folk ikke bliver uddannet i, at tests kun er tests og ikke en diagnose, er der risiko for, at flere undlader at konsultere en læge. Dette er noget, der måske kræver en særlig indsats både fra sundhedsvæsenet og fra producenter af tests, så folk får den support, de har brug for til fortolkning af testresultater.

En god gætning er, at flere onlinetjenester vil dukke op. Allerede nu er det nemt nok at konsultere en læge online. Du kan chatte via mobil eller computer, og dette kan også ske på en meget anonym måde for dem, der har taget en hjemmetest med positive resultater.

Databeskyttelse og fortrolighed er en udfordring

Når vi ser fremad mod hjemmetesternes fremtid, er det klart, at databeskyttelse og fortrolighed er en stor udfordring. Det handler om at sikre, at brugerne forbliver anonyme, da det er et krav. Når mængden af følsomme oplysninger, der skal håndteres, øges, er det meget vigtigt, at testene har strenge fortrolighedsregler, når de sendes til laboratoriet.

For tests, hvor data deles med fagfolk, er det også vigtigt at oprette en god rutine for dette. De præcise tests betyder, at sundhedsvæsenet ikke behøver at teste igen. Læger kan gå direkte til diskussion om behandling, og dette kan ske online.


Hjemmetesternes fremtid ser lys ud

Når vi tager i betragtning, at hjemmetest kan lette byrden for sundhedsvæsenet, er der ingen tvivl om, at fremtiden for hjemmetest er lys. En stor del af undersøgelsesprocessen kan flyttes hjem til individet. På denne måde kan vores sundhedspleje blive mere effektiv.

Derudover kan hjemmetest spille en stor rolle inden for personlig medicin, hvor undersøgelser og behandlinger tilpasses en persons genetiske profil. Genetiske tests er et område, der går hånd i hånd med tests, der kan afgøre, om der er en infektion i din krop.

Hjemmetestens rejse er kun lige begyndt

Selvom vi er kommet langt, er der stadig meget, der kan udvikles, når det kommer til at teste sygdomme derhjemme. Vi kan se, at tilgængeligheden kan blive endnu bedre, og der er også plads til endnu mere pålidelighed.

Men det er en temmelig sikker gætning, at hjemmetest vil være med til at revolutionere vores sundhedsvæsen. Vi får endnu mere kontrol over vores egen sundhed, og forebyggende pleje kan markant forbedres med gode tests til hjemmebrug.