• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Diagnosticering med hjemmetest: Er det muligt?

Offentliggjort 2023-11-21 05:22 af Nordictest
Diagnosticering med hjemmetest: Er det muligt?

Med diagnose menes at vurdere symptomer og evaluere ens helbredstilstand for at foreslå en behandlingsplan. Hjemmetest kan faktisk bruges til at diagnosticere visse tilstande og kan være en afgørende komponent i din rejse mod bedre sundhed.

Der er dog nogle begreber, der skal afklares, inden du udelukkende stoler på dine hjemmetest for at håndtere din sundhed. Det er ikke, som om testen vil stille spørgsmål, der er yderst relevante for en syfilistest, herpes, såvel som halsbetændelse og andre sygdomme.

Hvem kan stille en diagnose?

Generelt er det læger eller tandlæger, der stiller diagnoser. Dette er en utrolig vigtig proces for at sikre, at du som patient får den rette behandling for de symptomer, du oplever.


For at stille en diagnose bruger læger og andre sundhedspersonale ofte tests. Dette hjælper med at bekræfte, om det er en bestemt bakterie eller virus, der mistænkes. Disse tests har også betydning for fremtidige patienter, da de kan bruges til statistik og oprettelse af diagnosekoder for at lette kommende konsultationer og valg af behandling.

Diagnosticering med en hjemmetest

Når du tager en hjemmetest, kan du afgøre, om du har en bestemt infektion i din krop. Disse tests kan opdage markører, der antyder, at du har en bestemt sygdom, og de kan udføres med blod, spyt eller urin.

Så i praksis kan du faktisk få en diagnose på denne måde. Hvis du bemærker symptomer, der tyder på en kønssygdom, og en hjemmetest viser en positiv reaktion, har du din diagnose. Men der er nogle ting at overveje, inden du beslutter at diagnosticere dig selv på denne måde.

Hvilken type sygdom tester du for?

Der er sygdomme, der kan testes pålideligt derhjemme. Hvis du f.eks. har diabetes, skal du udføre dine egne blodsukkertests derhjemme for at overvåge dit helbred regelmæssigt.


For urinvejsinfektioner, seksuelt overførte sygdomme og graviditet er det også nemt at få pålidelige tests. Disse tests vil tydeligt vise, om du har markøren for infektion eller graviditet.

På samme tid er der sygdomme, der kan have lignende markører og symptomer. Dette er vigtigt at huske. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du virkelig har den sygdom, du tester for, er det klogt at konsultere en læge, der har erfaring og viden til at give en nøjagtig diagnose.

Hvor nøjagtige er hjemmetestene?

En hjemmetest kan være pålidelig, men hvor nøjagtig er den? Det afhænger af den specifikke test, du bruger, og om du følger instruktionerne korrekt. Det handler ikke kun om, hvorvidt testen er følsom nok til at opdage markører i din krop.

Du skal også overveje:

  • Test korrekt i overensstemmelse med instruktionerne. Hvis der er noget uklart, bør du afklare det først i stedet for at tage chancer.
  • Test på det rigtige tidspunkt. Hvis du tester for tidligt for en bestemt infektion, kan du måske have den uden, at testen opdager det.
  • Ikke vente for længe på resultatet. En hurtig test bør ikke bruges på en måde, der læser resultatet lang tid efter, at det faktisk viser sig. Dette kan også føre til et forkert resultat!

Selv de bedste hjemmetest kan nogle gange give forkerte resultater. Der er mange grunde til dette. Hvis du har symptomer og stadig får et negativt resultat, kan det selvfølgelig skyldes en anden sygdom. Men vær opmærksom på, at testen måske ikke har opdaget den infektion, du mistænker.

En hjemmetest er bekræftelse, ikke en diagnose

Det er vigtigt at forstå, at en hjemmetest kan fungere som en vigtig bekræftelse, men den vil ikke give dig en diagnose som en læge eller en anden sundhedsudbyder kan. Uanset om du får et positivt eller negativt resultat med hjemmetest, er det vigtigt at følge op med en konsultation.

Nogle gange kræves der mere avancerede tests for at stille en diagnose. Som nævnt kan symptomerne ligne en anden sygdom, og du kan muligvis have brug for en test for at udelukke den. Dette er ikke noget, du selv kan beslutte uden medicinsk baggrund for at indse, at det måske er noget andet.

Når sygdomme er asymptomatiske

Der er såkaldte asymptomatiske sygdomme, hvilket betyder, at du bærer en infektion uden nogen symptomer. Hjemmetest kan overspringe disse sygdomme af to grunde:

  1. Der udføres ikke en hjemmetest, da der ikke er nogen symptomer.
  2. Testen er ikke kalibreret til at opdage den latente infektion.

Tolkning af resultater

Derfor er det bedst at konsultere en læge eller en anden sundhedsudbyder for at få en nøjagtig diagnose. Der er dog faktisk tests, hvor du ikke behøver at gøre det. Graviditetstest er et godt eksempel på dette.

Når du kommer til din første ultralyd og nævner, at din menstruation er udeblevet, og du har taget en hjemmetest for graviditet, der viser en positiv reaktion, kræves der ingen yderligere test. Her kan vi se, at testen faktisk kan være tilstrækkelig til en selvstillet diagnose.


Diagnose og opfølgning af behandling

Diagnose er én ting, og behandling er en anden. Din test vil ikke fortælle dig, hvad du skal gøre for at føle dig bedre eller for at støtte en sund graviditet. Dette er vigtigt at huske. Når vi ser på hjemmetest som en del af vejen til den rette behandling, er det fantastisk.

Når du får et positivt resultat, er det vigtigt at tage næste skridt for at få behandling. Her kan du have mange mulige valgmuligheder. Ikke alle sygdomme kræver medicinsk behandling, og der er i dag mange alternative behandlingsmetoder. Disse kan være en mulighed for dig, hvis du ikke er akut syg, men f.eks. ønsker at styrke dit immunsystem efter at have fået antibiotika for streptokok halsbetændelse.