• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Selvundersøgelse af prostata: En guide til mænd

Offentliggjort 2023-11-27 22:52 af Nordictest
Selvundersøgelse af prostata: En guide til mænd

Selvundersøgelse af prostata, også kendt som selvkontrol af prostata, er en vigtig del af at opretholde god sundhed for mænd. I denne artikel vil vi guide dig trin for trin i, hvordan du udfører en prostata selveksamen. Vi vil også diskutere, hvorfor det er vigtigt, hvornår du bør begynde at gøre det, og hvad du skal være opmærksom på under processen.

Hvorfor er det vigtigt at kontrollere din prostata selv?

Prostata er en lille kirtel, der findes hos mænd og ligger lige under blæren. Dens primære funktion er at producere en del af sædvæsken, der transporterer sædceller. Med alderen kan prostata-kirtlen forstørres og forårsage problemer som svært ved at urinere eller smerter. Derudover kan prostatakræft, en af de mest almindelige kræftformer hos mænd, også udvikle sig.

Tidlig opdagelse af prostatakræft er afgørende for vellykket behandling. Ved regelmæssigt at udføre en selvkontrol af prostata kan du blive mere opmærksom på eventuelle ændringer eller uregelmæssigheder og søge lægehjælp i tide, hvis det er nødvendigt.


Hvornår skal du begynde at kontrollere din prostata?

Der er ingen præcis alder, hvor du skal begynde at kontrollere din prostata, men det er almindeligt at anbefale, at mænd begynder ved 50-års alderen. Hvis du har en familiehistorie med prostatakræft eller andre risikofaktorer som rygning eller fedme, kan din læge anbefale at begynde tidligere, normalt omkring 40 eller 45 års alderen.

Hvordan udfører du en prostata selveksamen?

At udføre en prostata selveksamen involverer to hovedmetoder: den digitale rektale undersøgelse (DRE) og PSA-testen (prostataspecifikt antigen). Her er trinnene for at udføre begge metoder:

Digital rektal undersøgelse (DRE):

  • Vask dine hænder grundigt og brug eventuelt latexhandsker for at mindske risikoen for infektion.
  • Lig på din side med bøjede knæ eller stå med bøjede knæ og læn dig fremad over en overflade som en seng eller et bord.
  • Smør pegefingeren og anusåbningen med en vandbaseret smøremiddel for at lette indsættelsen.
  • Før forsigtigt pegefingeren ind i endetarmen ca. to til tre tommer og føl efter eventuelle uregelmæssigheder eller hårde områder på prostatakirtlen. Prostata bør føles som en blød og elastisk kugle.

PSA-test (prostataspecifikt antigen):

  • Dette er en blodprøve, der måler niveauet af PSA i dit blod. PSA er et protein, som prostatakirtlen producerer, og forhøjede niveauer kan indikere problemer som prostatakræft eller inflammation.
  • Hvis du ønsker at købe en PSA-test, tilbyder vi en hjemmetest, der derefter analyseres på et laboratorium.


Hvad skal du være opmærksom på under en prostata selveksamen?

Når du udfører en digital rektal undersøgelse (DRE), er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

  • Føl efter knuder, hårde områder eller uregelmæssigheder på prostatakirtlen.
  • Bemærk, hvis du oplever smerte eller ubehag under undersøgelsen.
  • Hvis du opdager nogen unormale ændringer eller har bekymringer, skal du straks kontakte din læge for yderligere evaluering og drøftelse af passende næste skridt.

Resumé

Selvundersøgelse af prostata er en væsentlig del af at opretholde god sundhed for mænd, især med hensyn til risikoen for prostatakræft og andre prostata-relaterede problemer. Ved at følge ovenstående trin og regelmæssigt kontrollere din prostata kan du blive mere opmærksom på din sundhed og søge lægehjælp i tide, hvis det er nødvendigt. Husk at drøfte din families historie og andre risikofaktorer med din læge for at fastlægge den bedste tid til at begynde disse undersøgelser. Din læge kan også give dig vejledning om, hvor ofte de skal gentages, og om andre tests eller vurderinger er nødvendige. Så tag kontrol over din sundhed ved regelmæssigt at kontrollere din prostata selv og være proaktiv med din sundhedspleje.