• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Salmonella og kæledyr, kan de smitte hinanden?

Offentliggjort 2024-03-19 01:36 af Nordictest
Salmonella og kæledyr, kan de smitte hinanden?

Hvis du skal teste dig for salmonella, er det vigtigt at overveje, hvor denne infektion kan komme fra. For det meste får vi salmonella fra vand eller fødevarer, der er blevet forurenet. Når rå fødevarer blandes med tilberedte, øges risikoen, og hygiejnen i et køkken er meget vigtig for at undgå spredning af infektioner.

Men nu har en hjemmetest vist, at du faktisk har salmonella derhjemme. Kan dette være kommet fra dine kæledyr, og er der nu risiko for, at katten, hunden eller fuglen også bliver syge? Lad os se nærmere på dette emne for at finde ud af, hvordan salmonellainfektioner mellem mennesker og dyr fungerer.

Salmonella kan overføres fra kæledyr til mennesker

Først og fremmest er det vigtigt at bemærke, at både mennesker og dyr kan blive smittet med salmonella. Derfor er det helt muligt, at både du og dit kæledyr lider af infektionen. Bakterien kan forårsage sygdom hos både mennesker og dyr og øger risikoen for smitte.

Det er afgørende at forstå, hvordan infektionen kan overføres, for at beskytte dig selv og dit kæledyr. Så lad os først kortlægge spredningen, før vi går videre med mere information om symptomer på salmonella hos kæledyr og mennesker.


Sådan spredes salmonellabakterier

Salmonella kan sprede sig mellem kæledyr og mennesker på flere måder. Det er vigtigt at indse, at kæledyr kan bære salmonellabakterier uden synlige symptomer. Bakterien findes i dyrets afføring og kan dermed overføres til mennesker.

Nogle eksempler inkluderer:

Kæledyr Overførsel til mennesker
Krybdyr (skildpadder, øgler, slanger)
Direkte kontakt med dyret eller indirekte via forurenede overflader (terrarium, legetøj).
Små gnavere (hamstere, mus)
Håndtering af dyrene eller deres bure og tilbehør.
Fjerkræ (kyllinger, ænder)
Direkte kontakt med dyrene eller deres afføring samt indirekte via forurenede æggeskaller.
Kat
Indirekte gennem kontakt med forurenede genstande (kattebakke, madskåle). Selvom det er mindre almindeligt, kan katte, der spiser råt kød eller små dyr, bære bakterien.
Hund
Indirekte gennem kontakt med forurenede genstande (hundelegetøj, madskåle). Ligesom katte kan hunde, der spiser råt kød eller kommer i kontakt med smittede dyr, bære bakterien.

Hvad spiser dit kæledyr?

Noget, du bør overveje, er, hvad slags kost du giver dit kæledyr. Der er en bevægelse, der argumenterer for at give rå mad til kæledyr. Dette anses for at være mere i overensstemmelse med, hvordan f.eks. en kat ville have spist i naturen.

Det vigtige at huske er imidlertid, at råt kød til din kat også kan betyde, at katten får salmonellabakterier. Disse ender derefter i jorden i din grøntsagshave, hvilket nu øger risikoen for, at du også får salmonellabakterier fra dine egne gulerødder.


Der er kæledyrfoder, der specifikt er udviklet med henblik på at mindske risikoen for bakteriespredning mellem kæledyr og mennesker. Kig på denne type dyrefoder for at se, om du muligvis kan forebygge ved at vælge den rigtige type foder til dit kæledyr.

Salmonella symptomer hos dyr og mennesker

Mennesker, der er inficeret med salmonellabakterier, kan få sygdommen Salmonella. Symptomerne inkluderer normalt diarré, feber samt mavesmerter. Dyr, der bliver smittet, viser ikke altid tydelige symptomer på infektion. Nogle kan have lignende maveproblemer som mennesker, hvilket også kan omfatte opkastning.

Hvad kan du gøre for at forebygge spredning af infektion?

Der kan gøres en del for at forebygge spredning mellem kæledyr og mennesker. Her er det især vigtigt at huske, at dyr kan være smittede uden at vise symptomer. Du kan ikke regne med, at en afføringsprøve for mennesker fungerer på samme måde for et dyr.

Med dette i tankerne er det klogt at være forberedt på, at der kan være salmonellabakterier i dit kæledyrs kropsvæsker og afføring. Du behøver ikke teste dyret, når du tænker forebyggende.

Gør følgende:

1. Vask hænderne og lær andre at gøre det samme

Vær omhyggelig med håndhygiejne, især efter at have håndteret dit kæledyr. Du er selvfølgelig et godt eksempel for dine børn og andre i husstanden, men tal også om dette. Forklar dem, der bor sammen med dig, vigtigheden af håndvask og hvorfor det er nødvendigt.

Når et bur er blevet rengjort, føles det måske ikke nødvendigt at vaske hænder, da handsker er blevet brugt. Men her er det virkelig vigtigt at være ekstra forsigtig. Det samme gælder, når du tager redskaber fra dit kæledyrs bur eller legetøj for at rense dem i køkkenet.

2. Hold dit kæledyrs miljø rent

Sørg altid for, at dit kæledyrs bur eller miljø er rent. En hundekurv skal holdes ren lige som dit hjem. Skift strøelse og fjern affald for at mindske risikoen for bakterievækst. Sørg også for, at overflader er tørre og rene.

3. Adskil fødevarehåndtering

Du skal sørge for, at din mad og dit kæledyrs mad holdes adskilt. Opbevar ikke dyrefoder på samme sted som din familie. Vær også omhyggelig med ikke at forberede mad til kæledyr og mennesker samtidigt.

4. Minimer ansigtskontakt

Nogle vil måske synes, at dette er for meget at forlange. Men faktum er, at direkte kontakt med dit kæledyrs ansigt øger risikoen for spredning af salmonellabakterier mellem dyr og mennesker. Dette bør du være opmærksom på, når du beslutter dig for at lade din hund slikke dig eller dit barn i ansigtet.

5. Undervis dine børn

Børn kan være særligt følsomme over for infektioner, og de kan også være kilden til spredning mellem dyr og mennesker. Det er særligt vigtigt at lære børn, hvordan man omgås dyr og den tilhørende hygiejne. Når barnet skal ud at gå med hunden og håndtere ting som at samle afføring op med en pose, skal du være særligt opmærksom på, at dette efterfølges af korrekt håndvask.


Hvad gør du, hvis du mistænker, at dit kæledyr har salmonella?

Hvis du mistænker, at dit kæledyr har fået salmonella, skal du kontakte en dyrlæge for rådgivning og måske behandling. Tag ikke let på dette. Ubehandlet salmonella udgør ikke kun en risiko for dyret, men også for dig og din familie, hvis infektionen spreder sig til jer.