• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Reducer dit CRP-niveau – Nogle tips og råd

Offentliggjort 2024-06-01 08:40 af Nordictest
Reducer dit CRP-niveau – Nogle tips og råd

Hvis du har et højt CRP-niveau, betyder det, at du har en højere grad af inflammation i kroppen. Uanset hvilken sygdom det drejer sig om, kan der være interesse i at arbejde med at sænke CRP-niveauet simpelthen for at dæmpe inflammationen og få det bedre.

Vi vil se nærmere på, hvad du selv kan gøre for at få et lavere CRP-niveau, hvilket kan have en meget positiv effekt for videre behandlingsmuligheder og selvfølgelig også for, hvordan du har det. Men først vil vi tage en spændende aspekt op, som ikke alle er opmærksomme på, og det er, at der faktisk er tidspunkter, hvor højere CRP kan være gode nyheder.

Højere CRP kan faktisk være godt

Vi har tidligere diskuteret CRP og autoimmune sygdomme og vist, at CRP ikke altid er højt ved en autoimmun sygdom. Et eksempel på dette er sygdommen SLE, hvor immunsystemet reagerer på arvemateriale fra kroppens egne celler og danner autoantistoffer.

Det er, når disse autoantistoffer reagerer med materiale fra døde celler, at produktionen af interferon går i gang. Interferon vil derefter sammen med andre signalstoffer danne inflammation.

Patienter, der har SLE, har altså inflammation i kroppen, men deres CRP er lavere end forventet. I studier på dyr har man set, at tilførsel af proteinet CRP kunne lindre sygdomsforløbet. Dette skyldes, at CRP-proteinet kan dæmpe interferonet, som udløser inflammationen.

Dette er altså helt omvendt af, hvad der er tilfældet ved andre sygdomme, hvor interferon virkelig er nødvendigt i højere doser for at bremse infektion og gøre det sværere for virus at sprede sig i kroppen. Når vi indser dette, bør vi også forstå, at CRP-niveauet ikke nødvendigvis skal sænkes for at dæmpe inflammationen.

Men med dette sagt, er det selvfølgelig også sådan, at vi af erfaring ved, at mange sygdomstilstande forbedres med nedsat inflammation i kroppen. Så lad os tage et kig på, hvordan du kunne reducere dit CRP-niveau og dermed også inflammationen i din krop.

Sats på en antiinflammatorisk kost

Nu om dage er det kendt, at din kost kan påvirke, hvordan du har det på en fantastisk måde. Det handler ikke kun om at få energi eller at spise ting, der er gode for maven. Når du vælger en kost, der er rig på grøntsager og frugt, kan dette reducere inflammation på en markant måde.

Frugt og grønt indeholder masser af antioxidanter og polyfenoler, der bekæmper oxidativ stress og inflammation. Vælg især frugter og grøntsager, der har en dyb, fyldig farve for at få rigeligt med polyfenoler.

Få nok omega-3

Omega-3 er en fedtsyre, du sikkert har hørt om. Den findes i federe fisk som laks, makrel og sardiner. Derudover kan du få syren via hørfrø og valnødder, så også en veganer kan sørge for at få rigeligt med omega-3 via kosten.


Det har vist sig, at denne fedtsyre virker mod inflammation, så et regelmæssigt indtag anbefales. Hvis det er svært for dig at få fedtsyren via kosten, kan du kigge på kosttilskud. Der findes flere mærker, der fremstiller omega-3 kosttilskud af meget høj kvalitet.

Fuldkorn er godt, når du vil reducere inflammation

Med fuldkorn får du mere fiber, og et øget indtag af fiber har vist sig at reducere CRP-niveauerne. Du bør vælge produkter som fuldkornsris, quinoa, fuldkornsmel og havregryn i stedet for raffinerede kornprodukter.

Mange, der skifter fra for eksempel hvid ris og mel til fuldkornsvarianter, mærker ret hurtigt en forskel i, hvordan de har det. Derudover kan kost rig på fuldkorn være godt for dem, der føler, at de har lav energi, hvilket ofte går hånd i hånd med inflammation i kroppen.

Spis masser af nødder og frø

Nødder og frø indeholder sunde fedtstoffer. Ikke kun omega-3 i valnødder. Der findes også andre typer fedtstoffer samt proteiner og fiber, der sammen virker dæmpende på inflammation. Når du skal vælge en passende snack, kan det være klogt at bytte kanelbollen ud med en håndfuld nødder og frø i stedet.


Vær opmærksom på din vægt

Overvægt er bekymrende, især når det sidder omkring maven. Dette associeres med øget inflammation og højere CRP-niveauer. Ved at tabe dig kan du få betydeligt lavere CRP-niveauer.

Du, der ikke er overvægtig, bør dog være opmærksom på det viscerale fedt, bugfedtet, der sidder direkte på organerne. At være slank er ikke synonymt med ikke at skulle se over kosten for sundhedens skyld. Mennesker med normal vægt lider også af autoimmune sygdomme, så gør en indsats for at hjælpe kroppen med at forbrænde det viscerale fedt ved at spise insulinvenlig mad og eventuelt med periodisk faste.

Regelmæssig træning gør underværker

Regelmæssig træning er en effektiv måde at sænke inflammation. Det handler især om motionsformer som hurtige gåture, løb, svømning eller cykling 30 minutter flere dage om ugen. Hvis du gør dette, kan du hurtigt se en forskel i dit CRP-niveau.

Arbejd med stressen

Det kan være svært aldrig at stresse, men du kan gøre noget ved det med et mere rimeligt skema og mere hjælp, når det er nødvendigt. Derudover kan du arbejde med meditation, yoga, mindfulness og vejrtrækningsøvelser for at reducere stress. Dette er indsatser, der hurtigt kan reducere inflammation i kroppen.

Hvad skal du undgå?

Når det kommer til mad, er det godt at undgå raffinerede produkter, der indeholder meget sukker. Det hvide sukker kan du helt fjerne, da du får tilstrækkeligt med glukose gennem frugt såvel som fuldkornsprodukter. Et almindeligt tip er at spise så tæt på naturen som muligt. Jo mere en fødevare er blevet forarbejdet, desto større er risikoen for, at den indeholder stoffer, der kan have en inflammatorisk effekt i kroppen.

Det er selvfølgelig også anbefalet, at du holder op med at ryge og reducerer alkoholindtaget. Både rygning og alkohol er velkendte faktorer for øget inflammation. Hvis du helt stopper med begge dele, kan det give en dramatisk sænkning af dit CRP-niveau.

Sidst, men ikke mindst, kan du også kigge på kosttilskud, der kan være en hjælp ved inflammation. Vi har nævnt omega-3, men det kan også være en fordel at bruge gurkemeje, vitamin C og E-vitamin for at få en kraftig antioxidativ effekt i kroppen. Dette har du jo også gavn af ved andre typer af infektioner som herpes og gonoré.