• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Vil herpes forsvinde med den nye herpesvaccine?

Offentliggjort 2024-03-08 16:04 af Nordictest
Vil herpes forsvinde med den nye herpesvaccine?

Det hurtige svar på dette spørgsmål er selvfølgelig, at vi ikke kan forvente, at en vaccine helt udrydder en infektion. Hvis vi ser på andre infektioner, der behandles med vacciner, er der stadig en risiko, og vi hører fortsat om nye udbrud, der opstår rundt om i verden. Hvis ikke ville vi ikke fortsætte med at administrere de samme vacciner til børn som deres forældre fik.

Det er nu gået nogle år, siden diskussionerne om en ny herpesvaccine begyndte, men bølgen af optimisme, der blev udløst dengang, fortsætter i vores samfund. Der er stor håb blandt sundhedsfagfolk såvel som blandt patienter for, at denne vaccine kan gøre en forskel.


Det er interessant at bemærke, at der stadig ikke findes en kur mod herpes, på trods af at så mange mennesker bliver berørt af det hvert år. Du kan nemt teste dig selv for herpes med en hjemmetest og bekræfte infektionen, men derefter må du indse, at der ikke findes nogen medicin. I stedet handler det om at håndtere symptomerne korrekt og reducere risikoen for at sprede det til andre.

Når en vaccine mod herpes er på vej, opstår spørgsmålet: Vil herpes forsvinde, når vi begynder at vaccinere dem, der ikke er blevet smittet?

Hvad er den nye herpesvaccine?

Først og fremmest skal vi forstå, hvad denne nye herpesvaccine er. Vaccinen er stadig under udvikling, men den kunne repræsentere et betydeligt gennembrud i forebyggelsen af infektionssygdomme. Således kan det indebære en vaccine ikke kun mod herpes, men mod flere kønssygdomme.

I modsætning til nuværende behandlinger for herpes, der fokuserer på symptomer og reduktion af udbrudshyppigheden, sigter vaccinen mod at give immunitet. Dem, der er blevet vaccineret, bør således ikke blive smittet med sygdommen og kan dermed ikke sprede den.

Hvis dette skulle virke, kunne det betyde, at herpes som sygdom forsvinder, når folk bliver immune. Men det er noget, der måske vil tage meget lang tid. Delvist fordi det slet ikke er sikkert, at vaccinen virkelig kan give denne immunitet, og delvist fordi man ikke kan vaccinere en hel befolkning på en uge.


Tidlige kliniske forsøg viser lovende resultater

Der er blevet udført en del forsøg med den nye herpesvaccine, og de har vist lovende resultater. I forsøgene er det blevet observeret, at vaccinen stimulerer deltageres immunforsvar. Men dette er ikke det samme som at sige, at den kan stoppe transmissionen af herpes.

Tidlige tests har heller ikke vist, hvor længe vaccinen virker. Dette er endnu et nøglepunkt, som vi skal have svar på for at afgøre, om vaccinen kan udrydde herpes globalt. Derudover kræves der flere tests for at se, hvordan individer, der allerede er smittet med herpes, reagerer på vaccinen.

Selvom folk måske ikke kan slippe af med infektionen, er der håb om, at vaccination kan reducere transmissionen. Lidt på samme måde som tankerne omkring COVID-vacciner, der blev givet til dem, der havde haft sygdommen, såvel som dem, der ikke havde haft den.

Potentielle virkninger af herpesvaccination

Det kunne meget vel være, at en fungerende herpesvaccine ændrer, hvordan vi arbejder med behandlinger og forebyggende foranstaltninger. Den primære virkning ville være at reducere forekomsten af nye herpesinfektioner. Her kan vi virkelig tale om noget, der ville være et stort skridt fremad for folkesundheden, med tanke på hvor mange mennesker, der er berørt.

Ved at sikre, at dem, der er i risikozonen for at blive smittet, bliver immune, kunne herpesvaccinen til sidst reducere forekomsten af herpes på en drastisk måde. Men som vi nævnte, er dette noget, der vil tage tid.

Interessante sociale konsekvenser

En anden vigtig ting at overveje er, hvordan vaccination kan bidrage til at reducere det sociale stigma omkring herpes. Når folk bliver immune, vil de se infektionen anderledes. Reduceret stigma kunne gøre det lettere for dem, der er blevet smittet, at leve med herpes. Byrden forbundet med diagnosen kunne blive lettere at bære. Dette er også noget, der kunne have positive effekter på den generelle folkesundhed.

Udfordringer at overveje

Så vi kan sige, at tingene ser lyse ud, og der er store forhåbninger om, at en fungerende herpesvaccine kan lanceres i de kommende år. Men der er stadig en masse udfordringer. For det første skal vi forstå, at udvikling og godkendelse tager tid. Det er kun i tilfælde af en pandemi, at denne proces accelereres.

Når vaccinen først er lanceret, skal den distribueres på en passende måde med en intelligent folkesundhedsstrategi. Dette vil kræve mange ressourcer fra samfundets side. Derudover vil det tage tid, før vi fuldt ud kan forstå, hvordan forskellige demografiske grupper reagerer på en ny vaccine.


Mundherpes og kønsherpes er to forskellige varianter, og spørgsmålet om, hvorvidt en vaccine vil fungere mod begge, skal også have et svar.

Vil herpes forsvinde?

Svaret på dette spørgsmål er ikke simpelt. Selvom vi kan se muligheden for at reducere nye infektioner med en vaccine, er det måske ikke muligt at udrydde infektionen helt. Vi ved allerede nu, at herpesvirus er dygtig til at forblive latent i kroppen og derefter blive aktiveret igen. Derfor kan det være svært at udrydde det helt.

Derudover kræves der globale indsatser, hvor forskellige lande samarbejder om at skabe immunitet effektivt. Men som sagt, tingene ser lyse ud, og udviklingen af den nye herpesvaccine er værd at følge med i.


Indtil en fungerende vaccine er tilgængelig, bør vi dog fortsætte med ansvarlige handlinger, hvor vi tester, behandler og forebygger spredning på samme måde som i dag. Derudover kan vi fortsætte med at arbejde på at informere flere om, hvordan dette virus spreder sig og inficerer.