• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Herpes og graviditet - Hvad skal du overveje?

Offentliggjort 2024-05-04 13:22 af Nordictest
Herpes og graviditet - Hvad skal du overveje?

At blive gravid, mens du bærer herpesvirus, er ikke nødvendigvis et problem. Med tanke på at det skønnes, at cirka 90 procent af verdens befolkning bærer virusset, ved vi fra erfaring, at dette ikke indebærer betydelige ændringer med hensyn til graviditet og fødsel af en sund baby. Det vigtige er, hvornår du erhverver infektionen, om det er før eller under graviditeten.

Hvis du har taget en graviditetstest, fået et positivt resultat, og kort efter får en herpesinfektion, kan det være betydningsfuldt. Det anbefales at teste dig selv hurtigt, når symptomer opstår, uanset om du er gravid eller ej. Desuden er det vigtigt at drøfte dette med din jordemoder, så snart du ved, at du har en herpesinfektion.

Da du kan tage skridt til at begrænse spredningen af virusset i din krop, hvis du behandler det tidligt, er det virkelig gavnligt at være opmærksom på infektionen så tidligt som muligt. Der er ingen grund til panik, men lad os begynde med at undersøge, hvor alvorligt herpes under graviditet faktisk kan være.

Primær Infektion Udgør Den Største Risiko for Dit Foster

Senere undersøgelser har vist, at det er den primære infektion, første gang du får en herpesinfektion, der udgør den største risiko for fosteret. CMV (cytomegalovirus) er et virus, der tilhører herpesgruppen. Det spreder sig gennem spyt eller blod.

Infektion kan forekomme mange uger efter eksponering. Under infektionen kan den forårsage problemer for fostrets udvikling. Jo tidligere dette sker under graviditeten, jo mere alvorlige kan konsekvenserne være.


Det er især infektioner af CMV i de første 16 uger af graviditeten, der kan forårsage udviklingsforstyrrelser. Det kan medføre skade på nervesystemet såvel som væksthæmning. Studier har vist, at en tilbagevendende infektion ikke har samme effekt. Så hvis du har haft herpes før, og det blusser op igen under din graviditet, behøver du ikke bekymre dig om at overføre virusset til fosteret.

Støt Dit Immunsystem Før og Under Graviditeten

Vi har tidligere talt om vigtigheden af immunsystemet og herpes. Når du planlægger at blive gravid, kan dette være noget at overveje. Hvis du oplever symptomer, der får dig til at mistænke herpes, bør du tage en herpes test for at bekræfte. Hvis testen viser negative resultater, bør du undersøge yderligere for at finde årsagen til symptomerne. Der er andre infektioner med lignende symptomer, der også bør tages alvorligt.

Med viden om, at du har herpesvirus i din krop, kan du træffe foranstaltninger for at støtte dit immunsystem. Dette kan være meget vigtigt både for dig og for dit ufødte barn. Hvis du undgår nye infektioner med ubehagelige symptomer under graviditeten, vil du have mere energi. Det er virkelig vigtigt bare at undgå at føde, mens du har en igangværende herpesinfektion i kønsorganerne.

Risici for Overførsel af Herpes Under Fødsel

Det, der bekymrer mange kvinder med herpes under graviditet, er risikoen for at overføre virusset til babyen under fødslen. Vi har fastslået, at tilbagevendende herpes under graviditeten sjældent overføres til fosteret. Men når det er tid til at føde, er der nye risici.

Hvis du skulle få genital herpes sent i din graviditet, øges risikoen for overførsel af herpes under fødslen. Dette skyldes, at du måske ikke har tilstrækkelig tid til at opbygge antistoffer og overføre dem til babyen før fødslen.

Her kan vi naturligvis se et lyspunkt. Hvis du får en infektion under graviditeten, og det ikke er første gang, kan dette tilbyde en vis beskyttelse til babyen. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvad der sker med din infektion, og drøfte dette med en jordemoder, der kan give dig gode råd til at reducere risikoen for overførsel.

Neonatal Herpes er Sjælden

Der er neonatal herpes, hvilket betyder, at fosteret bliver smittet under graviditeten, men det er godt at vide, at dette er meget sjældent. Det er som vi har fastslået mest farligt, hvis du som kommende mor får en herpesinfektion for første gang inden du når graviditetsuge 16.

Hvad Kan Du Gøre?

Som gravid med herpes bør du få ekstra omhyggelig fødselsomsorg. Dette indebærer regelmæssige kontroller samt at være opmærksom på symptomer, der kan indikere, at du har et herpesudbrud.

Hvis du ved, at du har haft herpes tidligere, kan det være klogt at drøfte screening med din sundhedsudbyder. Ikke alle tilbydes denne type test, men du kan drøfte det med din jordemoder, hvis du føler dig bekymret.


Antiviral Medicin Kan Anvendes

Det er muligt at bruge antiviral medicin under graviditeten. Disse medicin kan gøre udbruddet mildere og også reducere risikoen for overførsel til barnet. Hvis du ofte oplever herpesudbrud eller hvis du får genital herpes sent i graviditeten, kan en sundhedsudbyder anbefale, at du tager antiviral medicin for din og din babys bedste.

Normalt anbefales dette fra den 36. graviditetsuge og frem til fødslen. Men der kan selvfølgelig være grunde til at behandle med medicin tidligere, hvis du har meget alvorlige symptomer, der gør det svært for dig at klare hverdagen som gravid.

Kan et kejsersnit være nødvendigt?

I dag vælger mange kejsersnit, og det er et alternativ, hvis du føler, at det er det bedste for dig. Men hvis du overvejer kejsersnit på grund af herpes, er det slet ikke sikkert, at det bliver nødvendigt.

Når du ikke har aktiv genital herpes, er der ingen grund til, at dit barn skulle have øget risiko for at få infektionen ved fødslen. Du bør ikke have problemer med almindelig vaginal fødsel som følge af latent herpesvirus i din krop.

En Emotionel Udfordring

Vi må ikke glemme, at herpes under graviditeten kan være en følelsesmæssig udfordring. Selvom du er klar over, at du faktisk ikke udsætter dit barn for risiko med virusset i kroppen, kan du stadig være bekymret.

Udover korrekt behandling af virusset er det klogt at drøfte denne bekymring med en sundhedsudbyder eller måske i en støttegruppe. Ved at tale om det og få støtte fra andre kan du mindske stressen. Dette er noget, der kan reducere risikoen for nye infektioner, da stress er en af de kendte herpes-udløsere.

Minimer Risici Både for Mor og Barn

Vi skal huske, at herpes under graviditeten kan være et problem både for mor og barn. Men hvis du får passende pleje og anvender forebyggende strategier, bør dette ikke udgøre et betydeligt problem. Tag emnet op med din jordemoder og sørg for, at du har en skræddersyet plan for din graviditet og fødsel.