• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Fra bondegård til bord, hvordan når salmonella dit køkken?

Offentliggjort 2024-03-14 23:22 af Nordictest
Fra bondegård til bord, hvordan når salmonella dit køkken?

En af de mest almindelige fødevarebårne sygdomme er den, der kaldes salmonellose. Den skyldes salmonellabakterien, som kan komme ind i vores køkkener via mad og vand. Hvis du bliver smittet med salmonella, kan du opleve symptomer som diarré, feber og mavesmerter. Men hvordan når salmonella fra bondegården til din tallerken? Kommer den overhovedet fra bondegården?

Processen omfatter flere trin, så det er ikke altid så ligetil, at salmonella altid kommer fra det sted, hvor maden eller drikken først blev produceret. Men for eksemplets skyld lad os se på, hvordan salmonella kan komme fra bondegården til din tallerken.

Det starter på bondegården

Længe før du overhovedet tænker på at tage en mave- og tarmtest for at se, om du har fået salmonella, skal du vide, at infektionen findes i tarmfloraen hos et dyr, der bor på en bondegård. Fugle, kvæg og grise kan naturligt have salmonella i deres tarmflora uden at være syge. Dit kæledyr kan også bære infektionen uden symptomer.

Bakterien forårsager ikke altid sygdom hos dyret, så det kan være svært for bonden at vide, hvilket dyr der bærer den. Men bakterien bliver ikke i dyrets tarm. Den kan sprede sig via afføring til miljøet. Dette betyder, at salmonellabakterierne kan nå vand, foder og udstyr på gården.

Her er eksempler på, hvordan salmonella kan spredes fra forskellige dyr:

Kilde
Spredning
Fjerkræ (kyllinger, kalkuner)
Direkte kontakt med dyrenes afføring eller forurenede overflader, forurenet vand.
Kvæg
Kontakt med forurenet gødning eller gennem forurenet kød under slagtningen.
Svin Gennem forurenet foder, vand eller direkte kontakt med dyrenes afføring.
Æg Fra forurenede høns til æggets indre eller på æggeskallen.
Frugt og grøntsager Fra jord forurenet med dyregødning eller forurenet vandingssystem.
Nødder og frø Under forarbejdningsprocessen fra forurenede kilder eller under håndtering.
Kæledyr (reptiler, små gnavere) Direkte kontakt med dyrene eller deres miljø, især uden god håndhygiejne.

Bemærk, hvordan spredningen kan ske til fødevarer, som du måske ikke engang tænker på som kilder til salmonella såsom frugt og grøntsager. Dette viser, hvor vigtigt det er med god hygiejne og korrekt håndtering af mad såvel som dyr for at mindske risikoen for spredning.


Salmonella under høst og pakning

Når vi ser på frugt og grøntsager, kan salmonella altså komme ind i denne type fødevarer via jord, der er blevet forurenet med dyreaffald. Hvis gødningen indeholder salmonellabakterier, kan disse altså komme med frugt og grøntsager, når de høstes.

Desuden kan vand med salmonella, der bruges til at vande i grøntsagshaven, også bidrage til spredningen. Hvis høst og pakning af frugt og grøntsager sker med dårlig hygiejne, kan bakterien på denne måde ende i butikken og derefter videre til dit køkken!

Salmonella under transport og distribution

Men det er ikke kun når fødevarer pakkes, at salmonella kan komme med. Infektionen kan også komme ind i fødevarer under transport og distribution. Salmonellabakterier trives, hvor det er varmt. Hvis fødevarer ikke opbevares korrekt afkølet under transport, kan infektionen hurtigt sprede sig. På denne måde kan en større del af lasten nå frem med salmonella end hvis håndteringen var sket ved den rette temperatur.

Salmonella i butikken og køkkenet

I en butik kan salmonella spredes mellem forskellige fødevarer, hvis de kommer i direkte kontakt med hinanden. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis et råt fødevare kommer i kontakt med tilberedt mad og dermed spreder infektionen til forbrugerne.

Det er ekstremt vigtigt, at butikker har klare procedurer for, hvordan fødevarer skal håndteres. Hygiejne burde være en selvfølge, men også hvordan man lader forskellige typer fødevarer blive pakket og opbevaret.

I dit køkken er det dig, der har det største ansvar. Når maden først er kommet hjem til dig, kan korrekt håndtering i dit køkken eliminere yderligere spredning og sygdom.


Du bør være omhyggelig med at:

  • Vaske dine hænder
  • Rengøre køkkenredskaber
  • Hold arbejdsflader rene før og efter kontakt med rå fødevarer
  • Brug ikke de samme redskaber til rå og tilberedte fødevarer

Med gode rutiner i dit køkken kan du faktisk holde salmonella væk. På trods af at infektionen har nået hele vejen fra bondegården til dit køkken, kan du altså sikre, at der ikke er maveproblemer i dit hjem!

Forebyggende foranstaltninger fra bondegård til dit køkken

Ligesom med alle andre infektioner er forebyggende foranstaltninger et must for at holde infektionsrisikoen i skak.

På bondegården

Her kan man arbejde med en streng hygiejnepolitik. Dyrenes sundhed bør overvåges regelmæssigt, og der kan også udføres tests for at se, om infektionen findes på bondegården.

Ved høst og pakning

Ved høst er det vigtigt at håndtere frugt og grøntsager på en hygiejnisk måde. På den måde kan man forhindre, at infektionen spreder sig.

Ved transport og distribution

Det er vigtigt, at transport og distribution sker ved den rigtige temperatur. Dette skal kontrolleres for at sikre, at der ikke ved en fejl er for høje temperaturer, der kan føre til, at salmonella får fat og spreder sig i hele leveringen.

I butikken og køkkenet

I butikker, restaurantkøkkener og hjemme i dit eget køkken kan god hygiejne forebygge infektion. Dette gælder både for hænder og overflader. Derudover skal rå og tilberedte fødevarer opbevares separat. Vi kan også forebygge køkkeninfektioner ved at sikre, at kød og æg tilberedes ordentligt, så bakterierne fjernes.

Viden er magt

Sidst men ikke mindst er viden magt. Hvis du har bestilt en hjemmetest for at se, om du er blevet smittet med salmonella eller andre infektioner som halsbetændelse, er det vigtigt at vide, hvordan man håndterer dette. Dels kan du træffe foranstaltninger for at forhindre, at infektionen spreder sig, og dels kan du tænke fremad for at undgå, at det sker igen.