• Hurtig levering
 • Bredt udvalg

Alt hvad du behøver at vide om jernmangel: symptomer og konsekvenser

Offentliggjort 2023-06-02 06:17 af
Alt hvad du behøver at vide om jernmangel: symptomer og konsekvenser

Jernmangel - hvad det er, og hvordan det opstår

Jernmangel er en almindelig sundhedstilstand, der kan påvirke mennesker i alle aldre, men den er især almindelig blandt kvinder og personer, der følger en vegetarisk eller vegansk kost. Jern er et vigtigt mineral, som kroppen har brug for for at producere hæmoglobin, en del af røde blodlegemer, der transporterer ilt fra lungerne til kroppens væv. Når kroppen ikke får nok jern, kan den ikke producere nok hæmoglobin, hvilket kan føre til anæmi.

Hvad er symptomerne på jernmangel?

De mest almindelige symptomer på jernmangel omfatter træthed, bleghed, svimmelhed og åndenød. Andre symptomer kan omfatte hovedpine, øget hjertefrekvens og tør hud. I svære tilfælde kan jernmangel føre til en alvorlig form for anæmi, som kan påvirke kroppens evne til at fungere korrekt.

Hvad sker der med kroppen, når du har jernmangel?

Når kroppen lider af jernmangel, falder dens evne til at producere hæmoglobin, hvilket fører til, at mindre ilt transporteres rundt i kroppen. Dette kan føre til en række sundhedsproblemer, herunder træthed, svimmelhed og åndenød. Jernmangel kan også nedsætte kroppens evne til at bekæmpe infektioner og øge risikoen for kroniske sygdomme.

Hvad kan mangel på jern føre til?

Langvarig jernmangel kan føre til alvorlige helbredsproblemer, herunder en øget risiko for hjertesygdomme og nedsat kognitiv funktion. I alvorlige tilfælde kan jernmangel føre til en alvorlig form for anæmi, der kan kræve hospitalsindlæggelse.

Er det farligt at have en lav jernværdi?

Ja, lave jernniveauer kan være farlige og påvirke kroppens evne til at fungere ordentligt. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis du har mistanke om, at du lider af jernmangel. En læge kan udføre en række tests for at etablere en diagnose og anbefale passende behandling, herunder kostændringer og jerntilskud.
Hvis du har mistanke om, at du lider af jernmangel, kan du også bruge hjemmetestsæt til at måle dine jernniveauer. Nordictest tilbyder en bred vifte af hjemmetestsæt, der kan hjælpe dig med at overvåge dit helbred og opdage eventuelle problemer i tide.

Almindelige symptomer på jernmangel i kroppen

 • Træthed og udmattelse
 • Bleghed af hud og neglesenge
 • Åndenød og åndedrætsbesvær
 • Hjertebanken eller uregelmæssig hjerterytme
 • Svaghed i musklerne
 • Hovedpine og svimmelhed
 • Nedsat appetit eller appetit
 • koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer
 • Følelse af kulde i hænder og fødder
 • Øget modtagelighed for infektioner

Nogle af disse symptomer kan være forskellige mellem mænd og kvinder, fx kan kvinder opleve tungere og længere perioder, hvilket kan føre til øget blodtab og dermed jernmangel. Kvinder, der er gravide eller ammer, kan også være mere tilbøjelige til at få jernmangel, fordi kroppen har brug for mere jern for at understøtte fostrets vækst eller amning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomer på jernmangel og søge læge, hvis du har mistanke om, at du lider af det.