• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Hvad har iltniveauet i dit hjem at gøre med dit helbred?

Offentliggjort 2024-06-18 18:45 af Nordictest
Hvad har iltniveauet i dit hjem at gøre med dit helbred?

Flere og flere indser, at kvaliteten af indendørsluften er direkte forbundet med sundhed og energiniveau. I dag ved vi, hvor vigtigt det er at have luft, der er fri for giftstoffer og stoffer, der kan irritere og føre til sygdomme. Hvis du tror, du er beskyttet mod forurening, fordi du er indendørs, så tænk igen. Faktisk kan indendørsluft være meget værre end udendørsluft.

Indendørsluft kan forårsage helbredsproblemer

Hvis du konstant føler dig forkølet eller oplever kløe på forskellige dele af kroppen, kan det skyldes forurening i dit hjem. En simpel allergitest kan vise dig, om du er allergisk over for skimmel, hvilket kan betyde, at det er tid til at se, hvor skimmelen er. Er det hjemme eller på arbejdspladsen?

Den amerikanske EPA (Environmental Protection Agency) har advaret om, at indendørsluft kan indeholde mange forskellige typer giftstoffer, som kan føre til allergier eller sygdomme.

Hvis du bruger en iltmætningstest og får et dårligt resultat, kan det absolut være forbundet med forurening i den luft, du indånder i dit hjem. Giftstoffer kan blokere de enzymer, der er nødvendige for, at ilten kan optages og bruges af kroppen.

En stor forskel mellem moderne smart homes og ældre huse med træk fra utætte vinduer og døre er, at vi ikke får lige så meget udendørsluft. Hvis der er kilder til luftforurening, vil de påvirke os meget mere, end de ville have gjort i ældre, mindre isolerede hjem.


Lad os se på nogle helbredsproblemer, der kan være forbundet med dårlig indendørsluft:

Allergier og astma – I hjem med høje niveauer af pollen, skimmel, kakerlakker og støvmider kan både børn og voksne udvikle allergier såvel som astma.

  • Ekstrem træthed – Dette kan skyldes, at luften i hjemmet indeholder for meget kulilte (CO). Kulilte frigives fra brændeovne, varmeapparater og visse apparater. Gassen har ingen farve eller lugt, men når den kommer ind i vores krop, blokerer den iltens bevægelse.
  • Konstant snue og åndenød – Udsivning af nitrogenoxid fra naturgas og petroleum i hjemmet kan irritere slimhinderne i næsen såvel som i øjne og hals. Høje koncentrationer af denne lugtfri gas kan føre til åndenød.
  • Lungekræft – Efter rygning er radon i hjemmet den næsthyppigste årsag til lungekræft. Rygning kombineret med radonudsivning indebærer en meget højere risiko for at dø af lungekræft.
  • Hoste og udslæt – Dette kan skyldes høje niveauer af formaldehyd, som kan findes i lim i møbler, tæpper, krydsfiner og gardiner. Indånding af formaldehyd kan føre til hoste og udslæt. Hovedpine og irritation i øjne og næse kan også skyldes formaldehydeksponering.

Listen kan være lang med eksempler på kemikalier, der ofte findes i hjemmet, f.eks. i rengøringsmidler. Når vi udsættes for for høje niveauer, kan det give helbredsproblemer som kvalme, hovedpine og svimmelhed. Der er endda pesticider, der kan forårsage kræft.

Er det indendørsluften eller noget andet?

I betragtning af at forurenet indendørsluft kan give mange forskellige typer symptomer og helbredsproblemer, kan det selvfølgelig være let at forveksle og ikke helt vide, hvad der er hvad. Men hvis vi tænker på en vedvarende snue, der ikke går væk, er det sandsynligvis en allergi eller følsomhed og ikke en forkølelsesvirus.

Du kan altid bestille en helbredstest for at udelukke, at det er en vitamin- eller mineralmangel, hvis du er mere interesseret i den retning. Men det er også muligt at teste indendørsluften, og der kan gøres tiltag for at forbedre indendørsluften.

Nogle tips til, hvordan du forbedrer indendørsluften:

Forbedr ventilationen

Det er vigtigt at lufte ud. Frisk luft kommer udefra. Det er sandt, at det måske ikke er helt rent, men det indeholder en masse ilt, som du har brug for. Åbn vinduer og døre, når det er muligt, for at drage fordel af naturlig ventilation.

I køkkener og badeværelser er det smart at have udsugningsventilatorer. Disse fjerner forureninger direkte fra rummene, så de ikke cirkulerer videre i dit hjem.

Luftrensere

Der findes mange modeller at vælge imellem i dag, og en luftrenser fortryder man sjældent. Du kan rense pollen, bakterier samt vira fra indendørsluften med kraftfulde modeller. De bedste varianter fungerer med HEPA-filtre, der fjerner meget små partikler, inklusive støvmider og tobaksrøg!

Overvej også at bruge luftrensere med aktivt kul, som kan fjerne lugte samt flygtige organiske forbindelser, såkaldte VOC. Glem ikke at skifte filtre i luftrensere såvel som i andre ventilationssystemer i dit hjem med jævne mellemrum.


Reducer forureningskilder

Ryg på altanen, og vær sparsom med brugen af duftlys, åben ild og røgelse. Dette kan reducere antallet af partikler i indendørsluften, som kan være irriterende og forårsage helbredsproblemer. Du bør også overveje, hvilken type rengøringsmidler du bruger, når du gør rent. Aerosolsprays og malinger bør være giftfri og helst uden parfume, når det er muligt.

Udnyt planternes kraft

Hvis du har planter i dit hjem, har du faktisk en form for naturlig luftrenser. Hvor effektivt dette er, kan diskuteres, men der er undersøgelser, der viser, at planter kan absorbere visse forureninger. De producerer også ilt, og så er de smukke at se på.

Hold rent!

Regelmæssig rengøring er også vigtig. Hvis du kan fjerne støvmider, der findes i støv, før det bliver så meget, at folk bliver syge, er det godt. En rengøringsplan kan være en hjælp, og nogle gange er det måske ikke så dårligt at få hjælp fra et professionelt rengøringsfirma, der kan nå steder, hvor du ikke gør rent så ofte, såsom toppen af køkkenskabene.