• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Frygt for nålestik – Hvordan gør du sundhedstestene lettere?

Offentliggjort 2024-02-13 20:15 af Nordictest
Frygt for nålestik – Hvordan gør du sundhedstestene lettere?

Det er slet ikke usædvanligt at være bange for nåle, og nogle oplever sådan en panik, at de undgår at gennemgå sundhedstest. Hvordan kommer du forbi frygten for nålestik, når du faktisk har brug for at teste dig selv for at afgøre, om du har en sygdom eller lider af mangel på vitaminer og mineraler?

Med frygten for nålestik kan rutinemæssige undersøgelser blive utroligt smertefulde, og der er også hjemmetests, der kræver stik. Frygten kan føre til, at du springer over sundhedskontroller, der kan være så vigtige for dig. Lad os se på de alternativer og strategier, du kan benytte for at håndtere frygten og for at få enklere prøvetagning uden en masse stress.

Overvej muligheden for hjemmetests

I dag er det muligt at teste dig selv for mange forskellige sygdomme og mangler derhjemme. Det er ikke kun rart at kunne teste dig selv for kønssygdomme derhjemme på grund af privatlivet. For dem der oplever stress fra miljøet på en klinik, kan hjemmetest være en fantastisk løsning.

I dag kan du teste alt fra kolesterol til blodsukkerniveauer med enkle sæt. Når du har brug for at tage en blodprøve med en hjemmetest, drejer det sig som regel om meget lidt blod. Måske bare nogle få dråber, hvis overhovedet.

Med en simpel fingerstik får du den mængde, der kræves. Dette kan ikke sammenlignes med en blodprøve, der tages i et rør. Derfor kan vi se, at hjemmetesten kan være et alternativ, der slet ikke føles så skræmmende som traditionelle blodprøver.

Du får dobbelt fordel af komforten i dit hjem og muligheden for at kunne teste på en anonym måde. Du får ro og kan ofte få resultatet direkte hjem til dig. Når du skal sende prøver til analyse på laboratoriet, er det også roligt og sikkert uden behov for at diskutere, hvilken sygdom du tester for, med flere forskellige personer på en sundhedsklinik.

Hurtigtest til hjemmebrug uden nålestik

Tests uden nålestik

Før vi går ind på nogle strategier for dem, der har nålefobi, bør vi fremhæve, at der også er masser af tests, der ikke kræver blod og nålestik. Det kan være, at det, du har brug for at teste for, er muligt at teste uden en nål.

Eksempler på sundhedstests, der ikke kræver nålestik:

Test Beskrivelse Almindelige anvendelsesområder
Spyttest Bruger en lille mængde spyt til at opdage forskellige tilstande eller infektioner.
Hormonniveauer, genetiske tests, stofprøver.
Urinprøve
Analyserer urin for at opdage sygdomme, tilstande eller brug af stoffer.
Graviditetstest, stofprøver, nyre- og urinvejsinfektioner.
Åndedrætstest
Måler komponenter i udåndingsluften.
H. pylori-infektion (forårsager mavesår), alkoholniveauer.
Vatpindstest Bruger en bomuldspind til at samle prøver fra halsen, næsen eller andre kropsdele.
Halsbetændelse, influenza, COVID-19, visse kønssygdomme.
Afføringsprøve Analyser af afføringsprøver for at identificere problemer relateret til fordøjelsessystemet som blod i afføringen.
Tarmhelsetests, blod i afføringen, parasitter.
Hudskrab
Indeholder en lille prøve af hudceller til analyse.
Svampeinfektioner, hudsygdomme.
Tårevæskeanalyse
Bruger en lille mængde tårevæske til at udføre tests, ofte ved hjælp af specielle strimler.
Øjensygdomme, visse systemiske sygdomme.
Transdermale sensorer
Bærbare enheder, der fastgøres på huden for at overvåge sundhedstilstanden.
Blodsukkerniveauer hos diabetikere, hjertefrekvens.


Nogle strategier til at håndtere frygt for nålestik

Uanset om du indser, at du skal stikke for at få blod til en hjemmetest, eller om du skal have en traditionel blodprøve med en nål på en klinik, kan det være godt med en strategi. Frygt for nåle kan håndteres med følgende strategier:

1. Informer personen, der skal udføre blodprøven

Lad personen, der skal tage blodprøven, vide, at du er bange for nåle. Dette er ikke usædvanligt, og der er sygeplejersker, der er specialiserede i dette. De kan udføre blodprøven på en måde, der får dig til at føle dig rolig.

Det kan indebære påføring af en bedøvelsescreme på området, så du ikke mærker stikket så meget, samt arbejde med afslapning. Når blodprøven udføres trin for trin på en måde, der føles rolig for dig, klarer du det!

2. Arbejd med distraktion

Hvis nogen andre skal udføre en blodprøve på dig, har du frie hænder til distraktion. Dette er en metode, der fungerer godt for mange. Du kan lytte til musik, spille spil på din telefon eller måske sidde og lege med en stressbold. Gør hvad der skal til, for at du ikke fokuserer på selve blodprøvetagningen.

Når du tester med nålestik derhjemme, kan det derimod blive lettere, fordi du netop er meget fokuseret. Du kan få følelsen af, at du er i kontrol, og så er det måske slet ikke så ubehageligt. Dette afhænger selvfølgelig meget af, hvorfor du synes, at blodprøven er ubehagelig. Frygt for nålestik behandles normalt med kognitiv adfærdsterapi, men i nogle tilfælde kan det være så enkelt, at du klarer det med distraktioner eller ved selv at udføre stikket.


3. Lær åndedrætsteknikker

En anden populær metode for dem, der lider af frygt for nålestik, er dybe vejrtrækninger eller guidet vejrtrækning. Disse kan du få hjælp til af den sundhedsperson, der tager testen, eller på YouTube. Der er også masser af vejrtrækningsøvelser på Spotify, som du kan have klar til testen.

Ved hjælp af vejrtrækningsøvelser kan du mindske den angst, du føler, samtidig med at den fysiske spænding løsnes. Så bliver det meget lettere at klare testen, selvom du ikke bryder dig om situationen.

4. Brug bedøvelsescreme

Vi har nævnt dette, og der findes faktisk flere forskellige bedøvelsescremer, som du kan bruge til at tage en blodprøve uden at mærke stikket. Normalt er dette noget, som en sygeplejerske eller læge kan påføre. Men i nogle tilfælde kan du måske få en mindre mængde, som du kan bruge derhjemme inden en test.

Du kan købe receptfrie bedøvelsescremer som Emla, hvis du er bekymret for, at nålestik kan være smertefulde under en hjemmetest.

5. Eksponeringsterapi

Hvis du har en dybere frygt, kan terapi være den bedste vej for dig. Ud over kognitiv adfærdsterapi kan du gennemgå det, der kaldes eksponeringsterapi. Dette er en form for terapi, der gradvist udsætter dig for det, du er bange for. Det sker på en kontrolleret måde, hvilket hjælper med at reducere din angst og frygt, måske endda helt få den til at forsvinde.