• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Vil læger tage min hjemmetest seriøst?

Offentliggjort 2024-01-01 20:29 af Nordictest
Vil læger tage min hjemmetest seriøst?

Om din læge vil tage en hjemmetest alvorligt eller ej, afhænger af flere faktorer. For det første afhænger det af, hvad du har testet for, og for det andet afhænger det af dine symptomer. Når du mistænker en smitsom sygdom som klamydia eller syfilis og modtager et positivt testresultat, vil infektionsspecialisten helt sikkert tage det alvorligt!

Men når det kommer til sygdomme, der ikke anses for at være smitsomme, kan det være, at din læge ikke mener, du har brug for yderligere undersøgelse og behandling. Men betyder det, at lægerne betragter hjemmetests som en erstatning for konsultation og behandling hos en læge?

Nej, selvfølgelig ikke, og derfor kan du nogle gange føle, at din læge ikke tager din hjemmetest alvorligt, når de stiller mange spørgsmål, som kan få det til at se ud som om dit positive testresultat ikke accepteres.

Der er Tests, der Forbedrer Sundhedsvæsenet

En vigtig ting at påpege er, at der er tests, der forbedrer sundhedsvæsenet. En undersøgelse med patienter, som målte deres kolesterolniveauer hjemme, viste, at dette førte til bedre overholdelse af medicinering. Her kunne lægerne tydeligt se, at patienter, der testede hjemme, var meget bedre til at følge den ordinerede behandling.

Hvad disse typer af tests har til fælles med andre hjemmetests som blod i afføringstests, ægløsningstests og CRP-værditests er ansvaret. Når du tester hjemme, betyder det, at du tager større ansvar for din sundhed og eventuel nødvendig behandling. For læger kan dette være en betydelig hjælp, hvad enten det drejer sig om graviditet eller en sygdom.

Desuden kan vi se, at sundhedsvæsenet ikke er overbelastet på samme måde, når du kan teste hjemme i stedet for at sidde i en stol på et lokalt sundhedscenter. Dette er noget, lægerne tager meget alvorligt, og som bliver særligt betydningsfuldt under pandemier.


Lægers Kritik af Hjemmetests

Naturligvis har der været kritik fra læger mod hjemmetests, og måske er dette, hvad du tænker på, når du tøver med at drøfte dine testresultater med din praktiserende læge eller gennem en online medicinsk service.

Blandt andet har læger advaret mod genetiske selvtests, som du kan tage derhjemme. Disse tests er ikke kun beregnet til at vise dig, hvor din tipoldefars onkel boede. De indikerer også genetiske prædispositioner for arvelige sygdomme. Genetiske hjemmetests kan også give oplysninger om gener, der indebærer livsstilsjusteringer for at undgå sygdomsudvikling.

Lægerne har kritiseret disse tests med den begrundelse, at de er meningsløse og måske endda ikke giver et nøjagtigt svar. Selv hvis testen praktisk talt viser en bestemt genmutation, er der brug for meget mere analyse for at få et ordentligt svar på spørgsmålet om, hvorvidt dette indebærer en øget risiko for sygdom.

Dette gælder for en bestemt type test, der kan gøre lægernes arbejde sværere, når de modtager spørgsmål fra mennesker, der bekymrer sig efter en sådan test. Dette kan ikke sammenlignes med den ansvarlige handling at tage en hjemmetest for en seksuelt overført sygdom og derefter kontakte sundhedsvæsenet for opfølgning.

Hjemmetests Bliver Bedre og Bedre

Lægerne er også godt klar over, at forskningen bag hjemmetests skrider frem. Mange af de hjemmetests, der tidligere blev afskrevet som utilstrækkelige, er blevet forbedret, så de kan stoles på til at bekræfte infektioner eller sygdomme.

Teststrimlerne forbedres, og hjemmetestkits er lettere at håndtere korrekt. Dette betyder, at lægerne slet ikke afviser testresultater som irrelevante. I nogle tilfælde kan de anmode om en yderligere test for at bekræfte, men hjemmetesten er et vigtigt værktøj, når du henvender dig til en læge for en diagnose.

Nu om dage er der tests, der giver utroligt hurtige resultater. Så det er ikke bare, at du som individ nemt kan udføre en test, der tidligere kun var mulig i et laboratorium. Du behøver ikke at vente en uge på resultaterne, og dette ændrer, hvordan vi kan håndtere spredningen af infektioner.

Under Covid-19-pandemien indså mange læger, at hjemmetests var en stor hjælp til at reducere antallet af personer, der søgte lægehjælp, blot for at bekræfte infektionen. Dette gav mere plads til personer med mere alvorlige symptomer, som havde mere brug for lægens tid end dem med milde forkølelsessymptomer, der kunne selvbehandle derhjemme.

Undersøgelse og Behandling er Vigtige

Det er også vigtigt at skelne mellem kritik af brugen af tests og selve testen. Selvom lægerne er enige om, at hjemmetests for forskellige infektioner virker og giver pålidelige resultater, er kritikken rettet mod, hvordan disse tests bruges.

Mange mennesker indser ikke, at hjemmetests ikke er det samme som en diagnose. Bare fordi du kan finde ud af, om du er blevet smittet, gør det dig ikke til en læge, der sammen med Google kan finde den bedst mulige behandling. Men det er ofte, hvad der sker.

Symptomerne kan være de samme for forskellige sygdomme, og det er vigtigt at have et overordnet billede af en persons opfattede helbredsproblemer. Det er også noget, vi ofte gør opmærksom på i forbindelse med vores tests. Det er rigtigt, at de giver meget pålidelige resultater, men de er på ingen måde en erstatning for en diagnose og plejeplan fra en sundhedsudbyder.

Kritikken mod hjemmetest som diagnose er berettiget, og på den måde kan vi nok sige, at læger stadig ikke vil tage denne type diagnoser alvorligt. Men når man har symptomer og bekymringer omkring en bestemt infektion og samtidig har en hjemmetest, der bekræfter dette, er det klart, at lægen vil tage højde for dette i sin analyse og forslag til behandling.

Når du får en masse opfølgende spørgsmål, der får det til at virke, som om lægen ikke tager din hjemmetest seriøst, skal du være glad for det. Det viser, at lægen gør sit arbejde og forsøger at få det vigtige helhedsbillede, der er et must, for at du kan få den rigtige diagnose og den bedst mulige behandling.