• Hurtig levering
  • Bredt udvalg

Herpes og dit immunforsvar - Vigtigt at vide

Offentliggjort 2024-04-27 08:27 af
Herpes og dit immunforsvar - Vigtigt at vide

Akkurat som med alle andre infektionssygdomme vil tilstanden af dit immunforsvar have betydning for, hvor hårdt du rammes af herpesviruset. Immunforsvaret spiller flere roller i forbindelse med herpesinfektioner. For eksempel udvikler personer med svækket immunforsvar resistens mod behandlinger, hvilket gør det endnu vanskeligere at lindre symptomerne ved herpes.

Der er en betydelig mængde forskning i herpesviruset, og det er blevet fundet, at dette virus på en eller anden måde formår at undgå immunforsvaret. Dette kan muligvis forklare, hvorfor så mange bærer virusset, og hvorfor infektioner kan opstå senere i livet, selvom der er gået mange år siden den første infektion.

Først og fremmest skal det præciseres, at der findes sygdomme, der ligner herpesinfektion. Før du beslutter, at du har herpes, er det klogt at tage en test, bekræfte om det er herpes på læberne eller kønsherpes, og selvfølgelig konsultere din sundhedspersonale for at træffe beslutning om passende behandling.

Vigtigt at vide om herpes og dit immunforsvar

Herpesinfektioner og deres interaktion med dit immunforsvar er områder, der skal forstås, når vi ønsker at håndtere og forebygge udbrud. De mest almindelige former for virusset er HSV-1 (oral) og HSV-2 (genital). Der er dog faktisk flere varianter, og ligesom alle andre vira forekommer der mutationer, hvilket yderligere komplicerer behandlingen.

Nogle punkter at overveje:

Latens

Efter den første infektion trækker herpesviruset sig tilbage til nerveceller, hvor det forbliver latent, eller i hvile som vi også kan kalde det. Når et virus er latent, vil det undgå immunforsvaret, som primært beskæftiger sig med aktive infektioner.

Det vanskelige ved herpesviruset er, at det kan reaktiveres med jævne mellemrum. Dette betyder nye udbrud, der skal behandles for at lindre symptomerne og måske også for at mindske risikoen for spredning.

Dette er også vigtigt at forstå, når du vil tage en herpestest derhjemme. Hvis virusset er i latent tilstand, vil der ikke være antistoffer til stede, da immunforsvaret ikke er aktiveret. I så fald er det bedre at gemme testen og tage den næste gang, herpesen blusser op.

Hæmning af antigenpræsentation

Herpesviruset kan forstyrre immunforsvarets evne til at sende virale antigener til celles overflade. Dette fører til, at immunoceller ikke kan genkende og ødelægge inficerede celler. Dette er også noget, der giver herpesvirusset en fordel.

Herpes kan forme immunsystemet

Et andet interessant aspekt af herpes og dit immunforsvar er, hvad der kan beskrives som modulation af immunresponsen. Dette kan ske på flere måder. For eksempel kan viruset reducere effektiviteten af cytokiner som interferoner, der spiller afgørende roller i immunsystemets respons på virale infektioner.

Sådan påvirker immunsystemet herpesvirusset

Det er selvfølgelig sandt, at immunsystemet påvirker herpesvirusset. Imidlertid afhænger effektiviteten af, hvor følsomt systemet er, og hvor alvorligt herpesudbruddet er. Dette inkluderer den indledende reaktion på infektionen.


Når immunresponsen er effektiv fra starten, kan det føre til en mildere infektion, der varer i kortere tid. Dette er det, der kan forårsage stor variation i symptomerne mellem individer, selvom det er den nøjagtig samme infektion.

Et sundt immunsystem kan reducere hyppigheden af nye udbrud

Det siges også, at et stærkt immunsystem kan reducere hyppigheden af nye udbrud. Det er kendt, at personer med underliggende sundhedsproblemer, der får herpes, oplever mere alvorlige symptomer. De, der har HIV eller AIDS eller gennemgår kræftbehandling, kan opleve langt mere alvorlige og alvorlige udbrud end dem med stærk overordnet sundhed og ingen underliggende sygdomme.

Immunforsvaret husker herpesen

Uanset dens evne til at forblive latent og skjult for immunforsvaret, vil systemet have en hukommelse af virusset. Dette er nyttigt senere, når nye infektioner kan kontrolleres mere effektivt. Tilstedeværelsen af specifikke antistoffer og T-celler kan med tiden mildne virkningerne af virusset.

Kan du håndtere herpes ved at støtte dit immunsystem?

Ja, du kan gøre en betydelig forskel ved at støtte dit immunsystem. For det første handler det om at omfavne en sund livsstil. Du bør træne regelmæssigt, spise en afbalanceret kost og få tilstrækkelig søvn. Derudover kan det være klogt at arbejde med effektiv stresshåndtering. 

Det er nu velkendt, at stress kan svække immunsystemet, så det er godt at gøre ting, der kan reducere stressen.

Hold dig væk fra udløserne af udbrud

Det kan også være, at du reducerer risikoen for nye udbrud ved at undgå såkaldte udløsere. Vi har nævnt stress, men ting som ultraviolet lys og træthed er også faktorer, der kan udløse en ny herpesinfektion i din krop. Hold dig væk fra disse udløsere så meget som muligt.

Medicinering under udbrud

Der findes også medicin, der virker antiviralt og kan være til hjælp under udbrud. Disse lægemidler er rettet mod at dæmpe virusets spredning i kroppen. Når immunforsvaret er svækket, kan det være livsvigtigt at bruge denne type herpesmedicin.


Vaccination og forskning

Lige nu findes der ingen vaccine mod herpes, men som nævnt tidligere er en herpesvaccine på vej. Forskning i herpes fortsætter, hvilket kan hjælpe med at udvikle en vaccine samt finde bedre behandlingsmetoder.

Forskningen opdager også nye interessante ting, såsom at herpesvirus kan øge risikoen for Alzheimers. Mere viden om dette kunne føre til forbedringer i behandlingen af sygdomme, som tidligere blev betragtet som uafhængige.

Hold dit immunforsvar i form

Med en bedre forståelse af, hvordan herpes og dit immunforsvar interagerer, indser du, hvor vigtigt det er at passe på immunsystemet. Ved at foretage ændringer, der kan føre til et stærkere immunforsvar, kan du således påvirke forekomsten af nye herpesudbrud samt deres intensitet. Dette kan have stor betydning for din livskvalitet samt risikoen for, at infektionen spredes.